Ernstig dierenleed in Duitse varkensfabrieken

Ernstig dierenleed in Duitse varkensfabrieken

Onder de titel “Tierquälerei” en “Schockierende Bilder aus Ställen deutscher Spitzenbauern” berichten Duitse media over ernstige wantoestanden in de stallen van voormannen van de Duitse vee-industrie. Schokkende beelden, gefilmd door ARIWA, laten ernstige gewonde, stervende en dode dieren zien, die duidelijk de nodige zorg moesten ontberen in stallen waar de luchtkwaliteit beneden alle peil is.

Undercover in Duitse stallen

In een uitzending van het ARD-programma “Panorama” werden donderdagravond beelden van de dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights Watch gepubliceerd. Deze heeft in de afgelopen maanden de stallen van vier vooraanstaande bestuurders van de Duitse landbouw bezocht. Het gaat om Hegemann (voorzitter van de Duitse varkenshoudersbond), Storck (voorzitter van de bond van Duitse kalkoenhouders), Gumpert (president van de boerenvereniging Thüringen) en Röring (president van boerenvereniging Westfalen-Lippe, voorzitter van de commissie varkensvlees en tegelijkertijd lid van de Duitse Tweede Kamer). Allemaal mensen die regelmatig in de pers roepen dat Duitse boeren duurzaam produceren en dierwelzijn hoog in het vaandel hebben.

Schokkende beelden

De Duitse pers is in rep en roer over het nieuws, en dat is niet verwonderlijk. De beelden zijn zeer schokkend: er zijn ernstig verwonde dieren te zien, die overduidelijk niet de zorg kregen die ze nodig hebben, varkens die naar adem snakken, stervende dieren, dode varkens die tussen de levende liggen en aangevreten worden. Net als vorige jaar bij varkensboer Straathof zijn er beelden te zien van medewerkers die biggen doodslaan op betonnen vloeren en de soms halfdode dieren laten creperen op de grond. Er zijn ammoniakwaarden gemeten die drie keer zo hoog zijn als de maximaal acceptabele waarde van 20 ppm en de gevolgen daarvan zijn duidelijk zichtbaar in de stal: de varkens hebben hierdoor ernstig geïrriteerde en ontstoken oogslijmvliezen, waardoor sommige dieren zo goed als blind zijn. Ook hoesten veel varkens als gevolg van de slechte luchtkwaliteit. Aangebeten staarten en oren, die het gevolg zijn van verveling en stress zijn door ARIWA vastgelegd.

Uitzondering of regel?

In reacties maken deze topbestuurders van de vleesindustrie nauwelijks excuses. Het zou gaan om uitzonderingen. Röring beschuldigt de dierenactivisten er zelfs van dat ze zelf een dood varken in de stal hebben gelegd. Dit soort beelden zijn volgens Varkens in Nood niet de norm, maar het zegt wel veel over het geweten van de bestuurders en het totale gebrek aan controle in de vee-industrie.

Nederlandse situatie

Dankzij een intensieve lobby van varkensboeren is de dierwelzijnswetgeving in Nederland zeker niet hoger dan het niveau van de EU en ook niet boven die van Duitsland. De controle in Nederland door de NVWA is bovendien al decennia zwaar onvoldoende en zeker niet beter dan die in Duitsland. Varkens in Nood probeert bijvoorbeeld al jaren de NVWA de varkenstallen te laten controleren op de smerige lucht, maar de NVWA stelt telkens hiertoe niet in staat te zijn. In 2014 luidde het klimaatplatform de noodklok over de Nederlandse stallen: ammoniakconcentraties van 50-70 ppm werden regelmatig gemeten, terwijl 20 ppm het maximale is voor varkens én mensen. Volgens wetenschappers zorgt de vervuilde lucht ervoor dat tot wel 50% van de varkens ernstig benauwd is, longaandoeningen en ontstekingen aan de ogen hebben en chronisch hoesten. Voor een uitgebreid overzicht van hoe het in Nederlandse varkensfabrieken toegaat, verwijzen we je naar het misstandenrapport.

Deel dit artikel