Meer dan 60.000 handtekeningen tegen biggensterfte

Handtekeningen biggensterfte
Directeur Hans Baaij overhandigt de petitie aan de Kamerleden

60.676 mensen hebben hun handtekening gezet onder onze petitie tegen massale biggensterfte in de vee-industrie. Iedereen die heeft getekend willen we heel hartelijk bedanken. Het is fantastisch om te merken hoeveel mensen de biggetjes een warm hart toe dragen! Op donderdag 28 april hebben we de petitie aan de commissie voor Economische Zaken en Landbouw overhandigd, voorafgaand aan het Algemeen Overleg Dierenwelzijn.

Biggensterfte nog nooit zo hoog

In 2015 stierven zes miljoen biggen nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. In de vee-industrie zijn de zeugen zo doorgefokt dat ze gemiddeld meer dan 30 biggen per jaar krijgen. Door deze enorme aantallen zijn de biggen zwak en worden ze snel ziek. Van de belofte uit 2009 om de biggensterfte terug te dringen is weinig terechtgekomen. Daarom begonnen we opnieuw met een campagne.

Overhandiging petitie

Op donderdag 28 april hebben we de petitie overhandigd aan de commissie voor Economische Zaken en Landbouw. De Kamerleden waren onder de indruk van het enorme aantal handtekeningen dat we in slechts 3 weken tijd hebben verzameld. Directeur Hans Baaij hield een korte toespraak waarbij hij de Kamerleden herinnerde aan de toezegging van Minister Verburg uit 2009 om de biggensterfte terug te dringen. Die belofte is niet nagekomen, sterker nog, de biggensterfte nam juist toe. Het voorstel van Van Dam om de sector te vragen het plan uit 2009 te actualiseren vinden wij dan ook niet voldoende. Want waarom zou dit plan nu wel gaan werken? De oplossing zal niet uit de sector komen, want daar is de belangrijkste drijfveer een economische. Economie en ethiek gaan maar moeilijk samen. De oplossing moet dus komen van de overheid zelf.

Algemeen Overleg

Tijdens het aansluitende Algemeen Overleg Dierenwelzijn werd de biggensterfte door Kamerleden uitgebreid besproken. We hoorden vurige betogen van de SP, PvdA, GroenLinks en PvdD. Meerdere Kamerleden pleitten voor maatregelen vanuit de overheid op Europees niveau, iets waar wij groot voorstander van zijn, en onze petitie werd meerdere malen genoemd. Daarna mocht staatssecretaris Van Dam reageren. Van Dam wil echter toch eerst het geactualiseerde plan van de sector afwachten. Dat plan moet er binnen twee maanden komen. Een klein lichtpuntje: Van Dam gaf aan dat mocht het plan er niet op tijd komen of niet voldoende werken, dan is hij bereid verder te praten met de Kamer over overheidsmaatregelen. Wij houden de ontwikkelingen uiteraard nauwlettend in de gaten en blijven druk uitoefenen.

Hart van Nederland

Onze petitieoverhandiging en schokkende beelden van de biggensterfte waren te zien bij Hart van Nederland. Heb je het gemist? De uitzending is hier terug te zien (het item over biggensterfte is te zien vanaf minuut 9.41). 

Deel dit artikel