Onderzoek: varkens zijn emotioneel gecompliceerd

Slim varken

De woorden ‘emotioneel gecompliceerd’ doen wellicht meer denken aan een vervelende ex dan aan een varken. Toch is de term wel degelijk van toepassing op dit dier, blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Verschil

Professor Cristina Colvin van Emory University, een wetenschappelijk instituut in de buurt van Atlanta, concludeert op basis van een literatuurstudie dat varkens niet zo anders zijn dan honden. "Ze verschillen zelfs niet veel van onszelf", schrijft ze in haar rapport, dat bestaat uit de analyse van tientallen onderzoeken en tests.

Geheugen

Varkens, meldt Colvin, hebben een uitstekend langetermijngeheugen en zijn ware meesters in het vinden van de weg, bijvoorbeeld in een doolhof. Ze geven er bovendien blijk van dat ze zich dingen herinneren, en dat ze op basis daarvan anticiperen op komende gebeurtenissen.

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs om onze relatie met varkens, en de manier waarop we hen behandelen, grondig te herzien. Professor Cristina Colvin

Manipulatie

Ze uiten bovendien hun emoties en zijn in staat tot empathie, beweert Colvin, en leven in complexe sociale groepen, waar ze elkaar goed in de gaten houden. Ze zijn zelfs in staat tot manipulatie; bij conflicten kiezen dieren soms voor een bepaalde strategie waarbij ze ‘tegenstanders’ om de tuin leiden om hun doel te bereiken.

Hoog intelligent

Door dit alles komt Colvin tot de conclusie dat varkens op één lijn horen te staan met ‘hoog intelligente’ dieren, zoals apen, honden, dolfijnen en olifanten.

Deel dit artikel