Staatssecretaris Van Dam loopt achter de feiten aan

Zeug met biggen

In een brief aan de Tweede Kamer laat staatssecretaris Martijn van Dam weten dat de biggensterfte moet worden teruggedrongen. Zo moet er een einde komen aan het doorfokken op steeds meer biggetjes per worp. Hij vraagt de stuurgroep bigvitaliteit om voor de zomer met een geactualiseerd plan van aanpak te komen. Verder laat Van Dam weten dat hij het doodslaan van zwakke biggetjes onacceptabel vindt. Wij zijn blij dat Van Dam de biggensterfte wil aanpakken, maar zijn reactie op onze campagne verschilt maar weinig met die van zijn voorganger minister Verburg in 2009.  

Biggensterfte

In de vee-industrie zijn de zeugen zo doorgefokt dat ze gemiddeld meer dan 30 biggen per jaar krijgen. Door deze enorme aantallen zijn de biggen zwak en worden ze snel ziek. In 2015 stierven zes miljoen biggen nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. Wij begonnen daarom opnieuw een campagne om de biggensterfte terug te dringen. Want ook in 2009 vroegen wij aandacht voor de miljoenen biggen die sterven op de boerderij.

Bij eigen moeder drinken

Net als in 2009 vroeg de Tweede Kamer naar aanleiding van onze dode biggen campagne uitleg aan de staatssecretaris. Van Dam liet hierop weten dat de worpgrootte niet nog verder mag groeien. Zeugen krijgen tegenwoordig soms zoveel biggen dat ze niet eens genoeg tepels hebben om al hun kleintjes te voeden. Het uitgangspunt van Van Dam is dat biggen bij hun eigen moeder moeten kunnen drinken. Een verkeerd uitgangspunt naar onze mening, want dit betekent dat de sector hoogst waarschijnlijk zeugen gaat fokken met nóg meer tepels. Een zeug heeft van nature 10 tepels. Door intensief doorfokken bestaan er inmiddels al zeugen met 16 tepels of meer. Met het uitgangspunt van Van Dam zal deze trend versterkt worden in plaats van dat de worpgrootte actief wordt teruggedrongen.

Nieuw plan van aanpak

In 2009 beloofde de varkenshouderij al dat ze de sterfte onder biggen zou terugdringen. De stuurgroep bigvitaliteit werd toen opgericht, maar zonder succes: de biggensterfte is zelfs toegenomen. Van Dam heeft nu aan de stuurgroep gevraagd om voor de zomer met een geactualiseerd plan van aanpak te komen. Hij stapt er wel heel makkelijk overheen dat de sector zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Wie zegt dat het geactualiseerde plan deze keer wél gaat werken?

Doodslaan van biggen

In de schokkende videobeelden die wij deze maand naar buiten brachten, is te zien dat varkenshouders zieke of zwakke biggetjes soms doodslaan om ze uit hun lijden te verlossen. Van Dam geeft aan dat hij dit onacceptabel vindt. Hij heeft advies gevraagd aan een expertgroep en wil dat er regels worden opgesteld over welke dodingsmethoden wel verantwoord zijn en onder welke voorwaarden. Hij wil dat de grondslag hiervoor wordt opgenomen in het Besluit houders van dieren.

Wat is wel de oplossing?

Varkens in Nood pleit voor afspraken op Europees niveau om de worpgrootte van zeugen te beperken. Ook moet er een maximum gesteld worden aan het aantal biggen per zeug en moet er een verplicht plan van aanpak komen voor bedrijven met een biggensterfte hoger dan 10%. Zolang Van Dam geen concrete afspraken maakt in deze richting, gaan wij door met onze campagne. Dat hij regels wil gaan opstellen om het doodslaan van biggetjes te stoppen en van mening is dat de worpgrootte niet nog verder mag doorgroeien, is wel een lichtpunt. Maar met mooie woorden ging minister Verburg hem al voor. Hopelijk zal Van Dam haar in daadkracht overtreffen!

Deel dit artikel