Intro

Slechts 1% van alle Nederlandse varkens heeft een krulstaart

Het varken zoals we die kennen uit kinderboeken en films is vrijwel niet te vinden in Nederland. Sterker nog, maar 1% van alle varkens mag zijn krulstaart houden. Bij de overige 99% wordt het karakteristieke krulstaartje op jonge leeftijd afgebrand. Dat is al meer dan 30 jaar verboden maar het wordt nog steeds gedoogd. Dat moet stoppen!

 

TV

Heb jij onze tv-spot al gezien?

tv-spot

Waarom worden staarten afgebrand?

Varkens in de vee-industrie hebben een akelig leven in krappe betonnen hokken. Uit verveling en frustratie bijten de gestreste dieren in elkaars staarten. Om dat te voorkomen worden hun staarten afgebrand. Dat verandert echter niets aan de oorzaak van het staartbijten.

Om de stallen te verbeteren, is geld nodig. Daarvoor zou de kostprijs van een varken met 20 euro moeten stijgen. Een verhoging die supermarkten niet willen betalen. Daarom worden niet de stallen aangepast, maar de varkens.

Waarom bijten varkens in elkaars staart?

Staartbijten komt vrijwel niet voor onder varkens met een goede huisvesting. Dieren die voldoende ruimte en afleiding hebben met voldoende daglicht en frisse lucht, bijten niet in elkaars staarten.

Staartbijten is een signaal dat varkens zich slecht voelen en dat er iets mis is met hun huisvesting of verzorging. Het is een reactie op slechte leefomstandigheden, verveling en stress.

verveling

Verveling

Varkens zijn nieuwsgierige dieren met een sterke drang om hun omgeving te verkennen. Dat doen ze de hele dag door met wroeten en snuffelen. Maar in de kale, betonnen hokken van de vee-industrie valt niets te ontdekken. Er is geen stro om in te wroeten, er zijn geen takken om op te knagen en er is veel te weinig ruimte.

Stress

Stress

Er zijn veel factoren die stress veroorzaken bij varkens. Die stress uit zich vaak in agressie en is daarmee een belangrijke factor voor het staartbijten.

Overvolle stallen

Varkens krijgen gemiddeld 1m² om op te leven. Een varken kan nauwelijks bewegen zonder andere varkens aan te stoten. De dieren kunnen niet vluchten als ze worden aangevallen of zich afzonderen als ze ziek zijn.

overvolle stallen

Giftige stallucht

In de stallen is geen daglicht en frisse lucht, de varkens leven op een roostervloer boven een mestput met hun eigen uitwerpselen. De giftige mestgassen veroorzaken infecties aan ogen en luchtwegen.

Giftige slallucht

Slechte voeding

Varkens hebben vezelrijke voeding (ruwvoer) nodig, zoals bijvoorbeeld stro of hooi. Maar in de varkenshouderij krijgen varkens krachtvoer met veel calorieën en weinig vezels. Dat veroorzaakt diarree, darmklachten en pijnlijke maagzweren.

slechte voeding 2

Vervuild en te weinig drinkwater

Slecht drinkwater leidt tot ziektes en/of uitdroging. Varkens die onvoldoende drinken, krijgen vaak een blaasontsteking.

vervuild drinkwater

Wat kun jij doen tegen het verminken van varkens?

  • Eet minder of geen vlees
  • Eet je vlees? Kies voor 2 of 3 sterren Beter Leven, biologisch of vlees van vijfsterrenboeren; dan weet je zeker dat het varken een staart had!
  • Doneer voor onze campagnes!
  • Deel deze campagne
Crowdfunding krulstaart

Heb jij het krulstaartje al gevonden?

Ga naar de zoekplaat

Poster met loep