Biggensterfte weer op de politieke agenda

29 januari 2019
Dode big

Op donderdag 24 januari vond in de Tweede Kamer een groot debat plaats over dierenwelzijn. Veel Kamerleden uitten hun afschuw over de hoge biggensterfte en het tien jaar lange falen van de sector om de biggensterfte te bestrijden. Minister Schouten belooft actie, maar het lijkt erop dat ze nog steeds te veel vertrouwt op de sector.

Varkenssector faalt

Veel Kamerleden stelden de minister vragen over de hoge biggensterfte, die door een uitzending van Nieuwsuur opnieuw op de agenda staat. Wat is er aan de hand? Al tien jaar lang is het sterftepercentage onder jonge biggen onacceptabel hoog. Al tien jaar lang belooft de varkenshouderij om de biggensterfte te verlagen. En al tien jaar lang lukt dat niet. Integendeel, er sterven elk jaar steeds meer biggen! De varkenssector reageert gelaten: ‘Wij weten het ook niet meer, misschien zijn de doelen te ambitieus.’

Kamerleden zijn boos

Veel Kamerleden hebben genoeg van die lakse houding van de varkenssector. Esther Ouwehand (PvdD), Tjeerd de Groot (D66) en Frank Futselaar (SP) concluderen los van elkaar dat de sector overduidelijk niet bij machte is om afspraken na te komen, zij vinden het hoog tijd dat de overheid de regie overneemt!

Minister is boos

De minister belooft actie te ondernemen. Er komt een nationale benchmark waar boeren de sterftecijfers van hun bedrijf kunnen vergelijken met die van andere bedrijven. Een vergelijkbaar plan heeft enkele jaren geleden geholpen om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen. Helaas is er nog steeds geen enkele sprake van handhaving bij bedrijven met structureel hoge biggensterfte. Waarom laat de minister die verantwoordelijkheid steevast over aan de sector die al tien jaar bewijst dat ze daar niet mee om kan gaan?

Onze conclusie

Fijn dat de minister kritisch is op de sector en goed dat ze in actie wil komen maar dit soort halfzachte maatregelen werken niet. Er wordt nog steeds niets wettelijk vastgelegd, er zijn geen deadlines en het is niet duidelijk of de overheid ergens op gaat handhaven. Met andere woorden; er verandert niets!

Ben jij ook boos?

Laat de minister weten dat jij ook genoeg hebt van de enorme biggensterfte en dat je na tien jaar geen vertrouwen meer hebt in het zelfregulerende vermogen van de varkenssector. Onderteken de brandbrief en eis wetgeving en handhaving tegen de biggensterfte!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)