Duitsland weert beruchte Nederlandse varkensboer

10 november 2016
Dode big en afgebrand staartje

Duitsland blijft bij het besluit dat de omstreden varkensboer Adriaan Straathof niet meer welkom is. Het hooggerechtshof van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt bevestigde eerder deze week het beroepsverbod dat Straathof in 2014 kreeg opgelegd.

De ‘varkensbaron’, die een groot aantal megastallen runt in Nederland en Oost Europa, mag daardoor zijn werk in Duitsland niet meer oppakken. Het beroepsverbod werd ingesteld na een inval van de inspectie op Straathofs bedrijf in Jerichower Land, waarbij verschillende wetsovertredingen werden geconstateerd. Beelden van bloedende en dode biggen zorgden toen voor veel ophef.

Straathof ging in beroep, maar dit is nu afgewezen. Het oordeel van twee jaar geleden, dat zieke varkens op zijn bedrijf aan hun lot werden overgelaten, zeugen te lang in te kleine boxen zaten en zwakke biggen tegen de grond werden doodgeslagen, blijft daarmee overeind.

Stervend biggetjes

In thuisland Nederland is Straathof overigens ook een berucht figuur, vooral sinds dierenwelzijnsgroepen Animal Rights en Animal Right Watch geheime opnames maakten in zijn stallen. Varkens in Nood gebruikte fragmenten hieruit voor een campagne tegen de immense sterfte onder biggetjes. Ruim 60.000 mensen ondertekenden deze. Naar aanleiding hiervan besloot staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de stuurgroep Bigvitaliteit nieuw leven in te blazen. Deze moet de vroegtijdige sterfte onder biggen, die in 2015 op 6 miljoen exemplaren lag, terugdringen.

In Nederland zijn tegen Straathof, voor zover bekend, helaas geen maatregelen genomen. Hier kan hij dus ongestoord verder gaan met zijn werk.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)