Ernstig dierenleed onthuld bij Duitse biggenmester (video)

8 juni 2017

"Ik dacht dat ik alles al eens had gezien. Maar de undercoverbeelden die ik vandaag bekeek overtreffen alles dat ik eerder zag. Ik kan niet stoppen met huilen. En toch wil ik met jullie delen wat ik heb gezien.

De video begint met vrij gewone beelden. Zeugen in kraamboxen met de biggetjes er omheen. Vervolgens begint de mishandeling: een medewerkster slaat zwakke biggen tegen de grond. Dit kende ik al van andere undercoverbeelden en lijkt een gebruikelijke praktijk op Duitse varkensbedrijven. De medewerkster gaat verder. Ze slaat nog een biggetje tegen de grond. Deze beweegt nog, daarom slaat ze nog een keer en gooit hem dan in de emmer. Maar op de beelden kan ik zien dat het diertje nog leeft, hoe hij beweegt en vecht om te overleven. De medewerkster kan het niets schelen, zo lijkt het. Ze heeft het volgende biggetje al in haar handen...

Wat daarna te zien is had ik nooit op een gewoon varkensbedrijf verwacht. Een bevalling. De geboorte van de biggen was ingeleid, dat is duidelijk te zien. De medewerkers wisten dus dat de zeug ging bevallen. Maar tijdens de bevalling is geen medewerker te bekennen.!En dat terwijl de zeugen in hun kraamkooi duidelijk hulp nodig hebben. De biggetjes worden geboren en velen redden de weg naar de tepels niet of kunnen zich niet uit de vliezen bevrijden en gaan al in de eerste minuten van hun levensweg dood. Hun broertjes en zusjes moeten over de dode biggetjes klimmen om de tepels te bereiken. De camera zwaait over en laat twee biggetjes zien, die in de mestput terecht zijn gekomen. Zij zitten klem en zullen de nacht niet overleven.

De video eindigt met een beeld dat ik nog het meest schrijnend vind. Voor de ogen van de moedervarken ligt een dood biggetje. Met al haar kracht probeert de moeder erbij te komen om hem te helpen. Maar door de stalen stangen van de kraamkooi kan zij alleen toekijken hoe haar kind sterft.

Deze biggetjes en hun moeders kunnen we niet helpen. Wel kunnen we er voor zorgen dat andere dieren niet zo te hoeven lijden. Daarom vraag ik je: maak gebruik van je macht als consument. Koop geen vlees uit de vee-industrie."

Clara Beck, Varkens in Nood

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)