Oorzaak hittestress ligt niet bij transporteur maar bij protocol

Varkens op transport

Vorige week plaatsten wij op Facebook een video van een stilstaand varkenstransport op een snikhete dag. Wij wilden laten zien dat varkens bij hoge temperaturen last hebben van hittestress, en dat het bestaande protocol voor warme dagen niet werkt. De video had niet als doel de chauffeur en transporteur iets te verwijten.

Hitteprotocol schiet tekort
In de video zijn varkens te zien met hittestress, zoals smakken en hijgen met open bek. Uit die beelden blijkt dat het hitteprotocol dat de varkenssector vorig jaar heeft ingevoerd, aangescherpt moet worden. Varkens ervaren al hittestress bij 27 °C, terwijl het protocol pas in werking treedt bij een veel hogere temperatuur.

Juist gehandeld door chauffeur
De trailer stond in de schaduw, de ventilatoren stonden aan er de varkens beschikten over water. Voorbijgangers filmden de trailer met varkens, die desalniettemin veel last hadden van de hitte en stuurden de beelden naar ons op. De bedrijfsnaam van transportbedrijf W. Sleegers Int. Veetransport BV komt in de video in beeld en derden hebben het bedrijf hierop aangesproken. Sleegers heeft een evenwel goede reputatie, dus het is toeval dat juist dit bedrijf op de video staat. De wachtrijen voor het slachthuis in Boxtel waren lang en de chauffeur van Sleegers heeft juist gehandeld door een plek in de buurt te zoeken waar de varkens in de schaduw konden wachten.

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood