Sonoy duurzaam restaurant van het jaar

1 november 2010
Standaard afbeelding

Restaurant Sonoy in Emmeloord is vanavond uitgeroepen tot duurzaam restaurant van het jaar. Chefkok en eigenaar Paul van Staveren ontving de speciale award tijdens de Nacht van GaultMillau. De bekende restaurantgids heeft dit jaar duurzaamheid opgenomen in de beoordelingscriteria. Volgens de jury heeft Paul van Staveren 'de ideale balans gevonden tussen groen en gastronomie'.

Het is de eerste keer dat er een award is uitgereikt voor duurzaamheid. De Nederlandse editie van de gids wil daarmee een verantwoorde bedrijfsvoering in de horeca stimuleren. Een jury bestaande uit GaultMillau, Stichting Varkens in Nood en de Vegetariërsbond  heeft de genomineerden beoordeeld op hun duurzame inspanningen. Biologische streek- en seizoensproducten zijn een belangrijk onderdeel, maar er kan ook gescoord worden met groene stroom, duurzaam bankieren en het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen.

Om de groeiende groep bewuste eters beter van dienst te zijn, krijgen restaurants die met verantwoorde producten werken voortaan een speciale vermelding in de gids. Gelet wordt op het gebruik van biologische of gecertificeerde producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Ook wordt, in het kader van een dagje minder vlees, gekeken naar het aanbod vegetarische gerechten. Restaurants die goed scoren worden aangeduid met een dansend varkentje, het beeldmerk van Varkens in Nood.

De GaultMillau is volgens de meeste chefs een van de waardevolste en objectiefste eetgidsen van Nederland. Stichting Varkens in Nood is verheugd over de samenwerking. 'Lekker eten en respect voor dier en milieu hoeven elkaar niet te bijten, stelt Jorien de Lege, projectleider bij de stichting. 'Dankzij deze stap van GaultMillau wordt het nu zelfs de grootste bourgondiërs gemakkelijk gemaakt om groen uit eten te gaan.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)