Varkenssector jaagt Sint van het erf

25 november 2016
Prodromi kraamhok

Onze blijmoedige Sinterklaascampagne heeft een onverwacht treurige wending gekregen. De vakbond van varkenshouders (NVV), zo vernamen we gisteren, raadt haar leden af om een cadeautje aan te nemen van Varkens in Nood. Daarnaast trok het bedrijf dat de doeken zou leveren aan deelnemende boeren, MS Schippers, onder druk van ‘belangenorganisaties’ zijn toezegging in.

Deze ontwikkeling vinden we verbijsterend en ongehoord. Dankzij gulle donateurs konden we al ruim 22.000 jute doeken beschikbaar stellen voor (aanstaande) moedervarkens en hun biggetjes. Voor hen is zo’n voorwerp een bron van geluk: zeugen kunnen er hun nesteldrang op uitleven, waarna de jongen slapen op een ondergrond die zachter is dan beton en die naar hun moeder ruikt.

De NVV verklaart zijn actie door te stellen dat het zijn leden wil waarschuwen geen privégegevens of bedrijfsinformatie te verstrekken aan derden. Uit het persbericht: ,,Dit is onwenselijk, omdat het niet duidelijk is waar Varkens in Nood de data in de toekomst voor gaat gebruiken.” Blijkbaar vreest de organisatie dat de Sinterklaasactie een dekmantel is voor een of ander toekomstig duister plan – iets wat zeker niet het geval is.

Inmiddels hebben we een andere producent bereid gevonden om de zakken te leveren. Hopelijk laten de boeren die zich al hebben aangemeld, zich niet op de kast jagen door hun vakbond. De overige varkenshouders roepen we nogmaals op om zich te melden. De enige informatie die we nodig hebben, is een adres, het gewenste aantal te ontvangen doeken en beantwoording van de vraag of er ook bevestigingsbeugels nodig zijn. Deze data zullen we na afloop van de actie weggooien – dat beloven we met de hand op ons hart!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)