Het castreren van biggen moet wereldwijd stoppen

Een traumatische gebeurtenis in het leven van elk mannelijk biggetje is de castratie. Om aan de inkoopeisen van supermarkten te voldoen, castreerde tot circa 2010 vrijwel iedere boer zijn biggen.

Verdoven met CO2 veroorzaakt ondraaglijke pijn

Vanaf januari 2009 werd in Nederland enkel nog verdoofd gecastreerd, dit met steun van een aantal dierenbeschermingsorganisaties. De biggen werden verdoofd met CO2. Op ons kantoor hebben we zelf de proef op de som genomen, en het bleek dat het verdovingsgas ondraaglijk was. Dat jonge biggen deze behandeling moeten ondergaan en na de castratie veel pijn hadden, vonden we onacceptabel. Zowel de Universiteit van München als de AVA (de Europese vereniging van veterinaire anesthesisten) was van mening dat het verdoven van biggen voor de castratie zelfs geen tussenoplossing is, en zo mogelijk nog erger dan onverdoofd castreren.

Supermarkt en consument zijn tevreden met ongecastreerd vlees

Onder druk van Dier&Recht en Varkens in Nood en na dreiging met rechtszaken liet de ene na de andere supermarkt weten enkel nog varkensvlees te gaan verkopen van varkens die niet gecastreerd zijn. Het vlees van ongecastreerde varkens wordt in het slachthuis gecontroleerd op berengeur. Dit gebeurt met een simpele geurtest: een heet ijzer wordt tegen het karkas gedrukt, waarna de slager kan ruiken of het karkas stinkt. De enkele 'stinker' wordt van de slachtlijn gehaald, gekookt en apart verwerkt. Zo wordt voorkomen dat vlees met berengeur in de supermarkt belandt. Supermarkten geven aan dat hun klanten tevreden zijn over het vlees!

Miljoenen minder biggen worden jaarlijks gecastreerd

Dankzij onder andere een rechtszaak tegen Albert Heijn en C1000 is het ondenkbare toch snel veranderd. In 2010 werden 3 miljoen biggen niet meer gecastreerd, in 2011 steeg dit naar 4,5 miljoen en in 2012 was het castreren voor de Nederlandse markt vrijwel afgelopen. Omdat landen als België en Frankrijk het Nederlandse voorbeeld volgden, is dit in 2013 opgelopen tot bijna 20 miljoen minder castraties per jaar.

Hoe eerder het castreren van biggen wereldwijd stopt, hoe beter

Het standpunt van Varkens in Nood is heel eenvoudig. Nederland heeft bewezen dat castreren niet nodig is. Sterker: de Nederlandse varkensboeren willen niet anders meer. Omdat ze niet meer gecastreerd worden, groeien varkens sneller, hebben ze minder medicijnen nodig, produceren ze minder mest en zijn ze levendiger. Varkensboeren hebben minder arbeid en verdienen extra door niet te castreren. Hoe eerder het castreren van varkens in Europa en de rest van de wereld gestopt wordt, des te beter. Er zijn weinig bezwaren, en vooral veel voordelen.

Deel dit standpunt