Dolf Jansen onthult reusachtig varken op het Museumplein

Ode aan het Varken

Dinsdag 2 juli onthult cabaretier Dolf Jansen het kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van kunstenares Jantien Mook op het Museumplein in Amsterdam. Het rondreizende varken maakt een vreugdesprong. Een sprong naar de vrijheid die ieder dier verdient. Ode aan het Varken is het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.

De aanloop

Bijna twee jaar geleden nam Jantien contact op met mij. Ze vertelde me over de rondreizende olifant die ze had gemaakt, de Ode aan de Wildernis. Nu wilde ze met een grote, rondreizende sculptuur van een varken aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie. Ze had vrijlopende varkens geobserveerd en was door ze geraakt. Het kan er bij haar niet in dat de vee-industrie gewoon blijft bestaan terwijl we steeds beter weten dat dieren beschikken over intelligentie, emoties en behoeftes. Natuurlijk wilden wij bij Varkens in Nood graag meewerken aan dit project, dus werden er fondsen gezocht en kon de bouw beginnen.

De sprong

Meestal blijven varkens ongezien in dichte stallen. Uit het oog, uit het hart. Helaas. Met het project Ode aan het Varken vragen wij aandacht voor de eigenheid en speelsheid van varkens. Door de krachtige en levendige uitstraling van de sculptuur, hopen wij dat mensen niet langer wegkijken maar zich juist kunnen vereenzelvigen met het dier. 'De sprong' die het varken maakt, is kenmerkend voor mensen en dieren die in vrijheid leven. Zoals Jantien het zegt: “Het is heel simpel; gewoon de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, dat heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste.”

Internationale petitie voor een beter dierenleven

Met het beeld vragen we ook aandacht voor de grote Europese campagne End the Cage Age. Hiermee roepen we Europa op om een einde te maken aan een wreed gebruik: in de Europese veehouderij brengen honderden miljoenen dieren het grootste deel van hun leven door in kooien. Die enorme vrijheidsbeperking is een ernstige aantasting van hun welzijn. De tijd dat we niet beter wisten is echt voorbij! Dieren hebben recht op bewegingsvrijheid en moeten hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Het is nu tijd om alle kooien in Europa te verbieden. Sluit je aan bij dit belangrijke burgerinitiatief, teken de petitie en help de kooien uit te bannen!

Ode

Heel veel dank aan Jantien Mook en haar vriend Dirk-Jan Schrander voor hun ontwerp en creatie van deze ode aan mijn lievelingsdier, het varken. Het varken verdient het podium dat ze hiermee heeft gekregen. Ook veel dank aan Compassion in World Farming Nederland, World Animal Protection, de Partij voor de Dieren en de Gravin van Bylandt Stichting, die er samen met ons voor zorgden dat Jantien de sculptuur kon bouwen.

Het varken is een fantastisch dier. Ik wens dat iedereen dat inziet!

Praktische informatie:

Wat? Verwelkoming reusachtig kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van kunstenares Jantien Mook
Wanneer? Dinsdag 2 juli 10.45 uur ontvangst, met muziek en toespraken
Waar? Museumplein, Amsterdam - op het grasveld voor het Van Gogh Museum, tegenover de vijver.
Wie? Cabaretier Dolf Jansen zal om 11.00 uur het beeld onthullen.
Overige bijdragen: muziek van het West Side Trio, kunstenares Jantien Mook, dierenbeschermingsorganisaties Compassion in World Farming Nederland (CIWF), Varkens in Nood en World Animal Protection
 

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.