Weekend van het Varken groot succes!

Poldervarken
Een van de varkens van 't Poldervarken, waar de video's zijn opgenomen. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood.

Afgelopen weekend vierde Varkens in Nood het Weekend van het Varken. Een online evenement om het varken te vieren. Het was een geslaagde eerste editie, waarbij duizenden mensen hebben gezien hoe bijzonder varkens zijn.

Kennismaken met varkens

Van 11 tot en met 13 september presenteerde Varkens in Nood het Weekend van het Varken. Door corona werd het een online evenement. Met speciaal gemaakte video’s zetten we de slimme en sociale varkens in het zonnetje. Wist je bijvoorbeeld dat een varken met zijn krulstaart en geknor laat weten hoe hij zich voelt? Of dat varkens elkaar kunnen herkennen? Dit bijzondere dier verdient beter dan een leven vol verveling in een krappe stal. 

Een varken is geen product

Het Weekend van het Varken is ooit in het leven geroepen door de varkenssector. Het evenement was toen bedoeld ter promotie van varkensvlees. Hierbij werden vooral de varkenshouders geprezen, terwijl het varken als product wordt behandeld. Dit jaar had de sector ook een online evenement. In de aanloop werden varkens als luie dieren beschreven, die vooral als broodbeleg goed tot hun recht komen.

Gelukkig trok onze versie van het evenement meer aandacht. Dankzij dit Weekend van het Varken hebben duizenden mensen het varken (nog beter) leren kennen. We kunnen met trots spreken van een zeer geslaagde eerste editie! Want als steeds meer mensen zien wat een geweldige dieren varkens zijn, zullen ze dat stukje varkensvlees ook sneller achterwege laten.

"Complimenten voor de fantastische video’s van afgelopen weekend! Ik heb genoten!"

Een enthousiaste volger
Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.