Als je toch varkensvlees wil eten, kies dan voor vijfsterrenvarkens

Is Varkens in Nood voor het eten van (varkens)vlees?

Nee, dat zijn we niet. We zijn voorstander van een dieet zonder vlees, ei en zuivel. Hoe goed ook met productiedieren wordt omgegaan, hun vaak korte leven eindigt onherroepelijk in het slachthuis. Een veganistische levenswijze is het beste voor dierenwelzijn, klimaat, natuur, milieu en volksgezondheid. Op enige afstand volgt een vegetarische levenswijze (zonder vlees, maar met zuivel en eieren), en daarna een dieet met veel plantaardig voedsel en af en toe vlees van natuurlijk gehouden dieren, zoals door bedrijven die van Varkens in Nood het predicaat 'vijfsterrenboer' krijgen.

Vleesvervangers en kweekvlees zijn de toekomst

Wij verwachten dat vleesvervangers en kweekvlees in de nabije toekomst steeds populairder, lekkerder en goedkoper worden, en dat daardoor onze behoefte aan vlees zal afnemen. Vlees afkomstig van dieren zal een specialiteit worden, slechts bij uitzondering gegeten. Dat vlees is dan, als het aan Varkens in Nood ligt, afkomstig van vijfsterren(varkens)boeren!

Biologische varkens hebben het beter dan niet-biologische

Het vlees van biologische biggen en varkens krijgt drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Ze hebben namelijk veel meer ruimte (2,3m2 per varken i.p.v. 0,8m2), ze hebben stro en een kleine, betonnen uitloop naar buiten.  Biologische zeugen liggen niet in kooien maar in stro, en hun biggen mogen langer bij ze blijven. Toch hebben ook biologische varkens vaak geen modderbad, en fokken boeren met snelgroeiende rassen die minder robuust zijn. De grote slachthuizen waarin biologische varkens eindigen zijn vergelijkbaar met die waarin niet-biologische varkens geslacht worden.

Vijfsterrenvarkens hebben het beste leven

Vijfsterrenvarkens kunnen altijd naar buiten, vaak in een bos of een wei, waar ze kunnen wroeten en scharrelen. Ze zijn van een ouder of natuurlijker ras, dat niet zo snel groeit en minder biggen werpt. Daardoor zijn de varkens gezonder, leven ze langer en zijn ze beter bestand tegen het buitenleven. Zeugen raken minder uitgeput omdat ze niet steeds weer biggen hoeven te krijgen. De varkens worden zoveel mogelijk gevoerd met lokaal of biologisch geproduceerd voer, waardoor de impact op het milieu minder is. Sommige vijfsterrenvarkensboeren voeren hun dieren zelfs vrijwel niet bij, maar laten hen hun eigen voedsel in het bos vinden.

Vijfsterrenboeren kunnen helaas niet op tegen vee-industrie

Er bestaat een behoorlijk verschil tussen het welzijn van biologische varkens die drie sterren van Beter Leven krijgen en varkens met het vijfsterrenlabel van Varkens in Nood. Het aantal vijfsterrenvarkensboeren is echter klein en sommigen hebben maar twee tot zes zeugen, dus ze zijn niet in staat om alle supermarkten te bevoorraden. De meesten verkopen het vlees vanaf de boerderij en vaak hebben ze er een ander inkomen bij. Omdat vijfsterrenvarkens heel veel ruimte hebben, vaak tientallen vierkante meters per dier, kan deze vorm van varkenshouderij niet concurreren met de huidige vee-industrie.

Het beste kun je toch helemaal geen varkensvlees eten

Als mensen toch vlees willen eten, zou daar ten minste een fatsoenlijk leven voor de dieren tegenover moeten staan. Vijfsterrenvarkens hebben zo’n leven. Vijfsterrenboeren houden rekening met de natuurlijke behoeftes van de dieren, en werken met een slachterij in de buurt, zodat het transport zo kort mogelijk is. Sommige boeren zijn zelfs aanwezig bij de slacht, om er zeker van te zijn dat die zo goed mogelijk verloopt

Deel dit standpunt

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)