Doe de DierenwelzijnsCheck voor je dierlijke producten koopt

Bij dierlijke producten is het vaak onduidelijk waar ze vandaan komen en hoe de dieren hebben geleefd. Keurmerken in supermarkten zorgen voor verwarring en menukaarten in restaurants vermelden zelden informatie over de herkomst van dierlijk producten in gerechten. Daarom lanceerden wij de DierenwelzijnsCheck: een website waarmee je het dierenwelzijn achter producten in de supermarkt en gerechten in restaurants achterhaalt.  

In samenwerking met de Wageningen Universiteit en dierwetenschappers stelden we een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn. Producten werden beoordeeld op onder andere leefruimte, transport en slachtmethode. De beoordelingen zijn op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 staat voor het hoogst mogelijke dierenwelzijn.

In de vrije natuur is het welzijn optimaal

De conclusie is dat een dier zoals het leeft in de vrije natuur, het beste dierenwelzijn heeft. Deze dieren leven immers naar hun aard, kunnen hun natuurlijke behoeften uiten en zijn optimaal aangepast aan hun omstandigheden. Hiermee wordt niet gezegd dat deze dieren in een paradijs leven, maar het is praktisch het hoogst haalbare. Wild krijgt daarom met een 8 de hoogste score in de DierenwelzijnsCheck. Geen 10, omdat de dieren nog steeds doodgeschoten worden, na een soms stressvolle jacht.

Het welzijn van productiedieren

Verder scoren dieren van kleine leveranciers hoog. Bijvoorbeeld de varkens van vijfsterren-varkensboeren of kippen van de Fruittuin van West. Ook dieren van biologische veehouderijen krijgen een hoge score. Deze dieren hebben meer ruimte en kunnen naar buiten.

De dieren uit de intensieve veehouderij scoren het laagst op dierenwelzijn. Ze leven dicht op elkaar in kale stallen en zien vaak geen daglicht. Kippen en varkens scoren bijvoorbeeld een 2 vanwege de vele misstanden in de intensieve veehouderij.

Doe de DierenwelzijnsCheck!

Ben je van plan om vlees, zuivel, eieren of vis te eten? Doe dan eerst de DierenwelzijnsCheck om te controleren hoe de dieren geleefd hebben.

Deel dit standpunt

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)