Het castreren van biggen

Een tragische gebeurtenis in het leven van elk mannelijk biggetje is de castratie. Om aan de inkoopeisen van onze supermarkten te voldoen castreerde tot circa 2010 vrijwel iedere boer zijn biggen.  

Vanaf januari 2009 werd er in Nederland alleen nog verdoofd gecastreerd, dit met steun van een aantal dierenbeschermingsorganisaties. De biggen werden verdoofd met CO2. Op ons kantoor hebben we zelf  de proef op de som genomen en het bleek dat het verdovingsgas ondraaglijk was. Dat jonge biggen deze behandeling moeten ondergaan en na de castratie veel pijn hadden, was onacceptabel voor ons. Zowel de Universiteit van München als de AVA (de Europese vereniging van veterinaire anesthesisten) waren van mening dat het verdoven van biggen voor de castratie zelfs geen tussenoplossing is en mogelijk nog erger dan onverdoofd castreren. 

Onder druk van Dier&Recht/Varkens in Nood en de dreiging met rechtszaken liet de ene na de andere supermarkt weten alleen nog maar varkensvlees te gaan verkopen van varkens die niet gecastreerd zijn. Het vlees van ongecastreerde varkens wordt in het slachthuis gecontroleerd op berengeur. Dit gebeurt tegenwoordig met een simpele geurtest. Hierbij wordt een heet ijzer tegen het karkas gedrukt en geroken of het karkas stinkt. De enkele 'stinker' wordt van de slachtlijn gehaald, gekookt en apart verwerkt. Op deze manier wordt voorkomen dat er vlees met berengeur in de supermarkt ligt. Supermarkten geven aan dat de klanten tevreden zijn over het vlees en dat er geen klachten zijn! 

Dankzij onder andere een rechtszaak tegen Albert Heijn en C1000 is het ondenkbare toch snel veranderd. In 2010 werden 3 miljoen biggen niet meer gecastreerd, in 2011 is dit aantal gestegen naar 4,5 miljoen en in 2012 is het castreren voor de Nederlandse markt  vrijwel afgelopen. Omdat landen als België en Frankrijk het Nederlandse voorbeeld overnamen, is dit in 2013 opgelopen tot bijna 20 miljoen minder castraties per jaar.

Het standpunt van Varkens in Nood is dan ook heel eenvoudig. Nederland heeft bewezen dat castreren niet nodig is, sterker: de Nederlandse varkensboeren willen niet anders meer. Omdat er niet meer gecastreerd wordt, groeien de varkens sneller, hebben ze minder medicijnen nodig, produceren ze minder mest en zijn ze levendiger. Varkensboeren hebben minder arbeid en verdienen extra door niet te castreren. Hoe eerder het castreren van varkens in Europa en de rest van de wereld gestopt wordt, des te beter. Er zijn weinig bezwaren, er zijn vooral veel voordelen.

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood