Het eten van (vijfsterren)vlees

Is Varkens in Nood voor het eten van (varkens)vlees?
Nee, dat is niet het geval. We zijn voorstander van een dieet zonder vlees, ei en zuivel. Hoe goed er ook omgegaan wordt met de dieren, hun vaak kortstondige leven eindigt onherroepelijk in de slacht. Een veganistische levenswijze is het beste voor dierenwelzijn, klimaat, natuur, milieu en volksgezondheid. Op enige afstand volgt een vegetarische levenswijze (zonder vlees, maar met zuivel en eieren), of een dieet met veel plantaardig voedsel en af en toe vlees van natuurlijk gehouden dieren, zoals gebeurt op de bedrijven die van Varkens in Nood het predicaat 'vijfsterrenvarkens' krijgen.

Wij verwachten dat vleesvervangers en kweekvlees in de nabije toekomst steeds populairder, lekkerder, en goedkoper te produceren worden, en dat daardoor onze behoefte aan vlees dat van dieren komt, zal afnemen. Vlees afkomstig van dieren zal dan een specialiteit worden. Die is dan, als het aan Varkens in Nood ligt, afkomstig van vijfsterren-(varkens)boeren!

Vinden jullie biologische varkens niet goed genoeg?
Biologische varkens (drie sterren Beter Leven keurmerk) hebben een veel beter leven dan gangbare varkens of dan varkens met één ster Beter Leven keurmerk. Zo hebben de biologische biggen en vleesvarkens meer ruimte (2,3 vierkante meter per varken in plaats van 0,8 vierkante meter), stro en een kleine uitloop naar buiten van beton. Zeugen liggen niet in een kooi maar in het stro, en biggen mogen langer bij hun moeder blijven. Maar toch is er ook bij biologische varkens vaak geen modderbad voor alle dieren, en wordt er nog gebruik gemaakt van snelgroeiende rassen die minder robuust zijn. De biologische varkens worden geslacht in grote slachthuizen die vergelijkbaar zijn met die van de gangbare varkenshouderij.

Alle vijfsterrenvarkens kunnen altijd naar buiten, vaak in een bos of een wei, waar ze kunnen wroeten en scharrelen. Ze zijn van een ouder of natuurlijker ras, dat niet zo snel groeit en minder biggen werpt. Daardoor zijn de varkens gezonder, leven ze langer en zijn ze beter bestand tegen het buitenleven. Zeugen raken minder uitgeput want ze hoeven niet steeds weer biggen te krijgen. De varkens worden zoveel mogelijk gevoerd met lokaal of biologisch geproduceerd voer, waardoor de impact op het milieu vermindert. Sommige vijfsterren-varkensboeren voeren hun dieren zelfs vrijwel niet bij, maar laten ze hun eigen voedsel in het bos vinden.

Er bestaat dus een behoorlijk verschil tussen het biologische (drie sterren Beter Leven) keurmerk en het vijfsterrenlabel van Varkens in Nood. Het aantal vijfsterren-varkensboeren is echter klein en sommigen hebben maar twee tot zes zeugen, dus ze zijn veel te klein om de supermarkten te kunnen bevoorraden. De meesten verkopen het vlees vanaf de boerderij en vaak hebben ze er een ander inkomen bij. Ook al omdat de varkens heel veel ruimte hebben, vaak wel tientallen vierkante meters per dier, kan deze vorm van varkenshouderij nooit een concurrent worden van de huidige vee-industrie.

Deze varkens worden toch ook dood gemaakt?
Zeker. Mensen kunnen beter helemaal geen vlees eten of in ieder geval een stuk minder. Maar we zijn van mening dat als mensen toch vlees willen eten, daar ten minste een fatsoenlijk leven voor de dieren tegenover moet staan. Bij de vijfsterrenvarkens is dat het geval. De vijfsterrenboeren houden rekening met de natuurlijke behoeftes van de dieren, en hebben tot slot met zorg een slachterij in de buurt uitgekozen, zodat het transport ernaartoe zo kort mogelijk is. Sommigen zijn zelfs aanwezig bij de slacht om er zeker van te zijn dat het zo goed mogelijk verloopt. 

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood