Veetransporteurs houden zich beter aan de wet

Inspecteurs van Dier&Recht en Varkens in Nood volgden helse veetransporten door heel Europa, legden afschuwelijke taferelen vast op film en veroorzaakten zo enorme opschudding bij publiek en politiek. Het resultaat: de miljoenen varkens die Nederland elk jaar exporteert, worden nu op een iets diervriendelijkere manier vervoerd.

Dwars door Europa

U heeft ze vast wel eens zien rijden, de halfopen veewagens waaruit een enkel varkensneusje steekt. Nederlandse varkensfokkers zijn Europees kampioen biggenexport. Jaarlijks vervoeren zij miljoenen jonge dieren naar Duitsland, Italië, Spanje en Oost-Europa. Daar worden ze vetgemest of verdwijnen ze direct het slachthuis in. Maar hoe dat tot voor kort gebeurde... dat wil je eigenlijk niet weten.

De hel bestaat

Een hel voor biggetjes en varkens. Zo kun je het gezeul met dieren dwars door Europa het best omschrijven. In overvolle veewagens, vaak zonder water, eten en rust gaan de dieren vanuit Nederland op transport. Na vele uren, niet zelden in de brandende hitte, komen ze uitgeput, gestrest of dood op hun eindbestemming aan. Kadavers worden bij aankomst uit de vrachtwagen gegooid. Net zo respectloos als de dieren tijdens hun leven zijn behandeld.

Inspecteurs van Dier&Recht en Varkens in Nood

Jarenlang was dit dé manier waarop biggen, varkens, maar ook koeien in Europa werden vervoerd. Onacceptabel en afschuwelijk, oordeelden Dier&Recht en Varkens in Nood. We grepen in en hielden dat jarenlang vol. Onze inspecteurs volgden de transporten, alarmeerden de politie en filmden de op elkaar gepakte, gewonde en dorstige varkens in de veewagens.

Diertransport iets beter

De publieke verontwaardiging was groot. We spanden rechtszaken aan en voerden de druk op malafide transporteurs flink op. Ook politici en veetransporteurs besloten dat het zo niet langer kon. Dankzij Dier&Recht en Varkens in Nood is het veetransport in Nederland diervriendelijker dan voorheen. En dat is cruciaal: Nederlandse varkenshouders exporteren jaarlijks ruim 11 miljoen varkens. Dier&Recht en Varkens in Nood stelden effectief de helse taferelen aan de kaak die onze inspecteurs in veewagens aantroffen. We zijn ontzettend blij met het resultaat: minder dierenleed bij veetransport.

Deel dit succes

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)