Boeren in het Bos

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

In de bossen rondom het Drents-Friese Wold lopen de tamworthvarkens van bosboeren Richard en Mariska. Ze leven in familiegroepen. De zeugen krijgen meestal maar één nest per jaar. Ze werpen in het bos, in een zelfgemaakt nest. Het grootste deel van dat nest wordt door papa gemaakt, die groot en sterk is. Hij zorgt ook mee voor de kleintjes. De jonge biggen worden niet gescheiden van hun moeder. Na zes maanden gaan de mannetjes (beertjes) naar een aparte berengroep. Het zijn heel rustige, sociale varkens. Je kunt gewoon tussen ze door lopen. Ze worden graag over hun buik gekriebeld! Naast de varkens houden Richard en Mariska ook runderen, schapen, kippen en eenden.

Tamworthvarkens hebben lange benen en leggen per dag honderden meters af. In de uitgestrekte bosgebieden met een grote diversiteit aan voedsel, zoeken ze zelf hun eten. Daarnaast krijgen ze kaaswei en groentes (reststromen van winkels uit de buurt). Ze houden niet alleen van wroeten maar nemen ook graag een modderbad in een door henzelf gegraven modderpoel!

De varkens maken hun eigen rustplaatsen van grassen en aarde. In de winter worden ze een beetje geholpen met schuilhutjes van oude voedersilo’s. Ze groeien in hun eigen tempo en worden pas geslacht als ze twee jaar oud zijn. De varkens gaan met minimaal twee tegelijk naar de slacht. De slachterij werkt kleinschalig: er worden maximaal vijftien varkens op een dag geslacht. Het slachten gebeurt in alle rust.

Deel deze varkensboer