De Hondspol

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Bij Zorgboerderij De Hondspol aan de rand van Driebergen-Rijsenburg worden jaarlijks 230 vleesvarkens gehouden. De varkens zijn van het ras Nederlands landvarken gekruist met piétrain. Ze hebben toegang tot een weide waar ze lekker kunnen wroeten en donderjagen. Als het een tijdje flink geregend heeft, gaat de weide weleens een paar dagen dicht – anders wordt het één grote modderpoel. Maar de varkens kunnen dan nog steeds naar de verharde buitenuitloop. Binnen, in de ruime, lichte stal, hebben ze een dik pak stro.

Het veevoer wordt door De Hondspol zelf geteeld. Verder worden de varkens gevoerd met restafval, uitsluitend van het eigen bedrijf. Hun mest wordt, net zoals de compost, gebruikt op het land. De (biologische) biggen worden geleverd door De Groene Weg slagers; de dieren zijn dan zo’n vier maanden oud. De cliënten van de zorgboerderij verzorgen hen. Op de leeftijd van gemiddeld acht maanden gaan ze terug naar De Groene Weg om geslacht te worden. Een deel van het vlees wordt verkocht in de winkel van De Hondspol.

Naast varkens heeft De Hondspol ook biologisch-dynamische melkkoeien (met mooie hoorns!) en blije kippen. Op de boerderij worden ook groenten geteeld.

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)