Santing-Meyling

Joni en Lucia zijn al meer dan vijfentwintig jaar boer. Op hun biologisch-dynamische bedrijf in het Drentse Ruinerwold verbouwen ze groenten, fruit en granen en houden ze koeien, varkens en kippen. Al hun producten zijn in de drukbezochte boerderijwinkel te koop. Door ruilhandel met biologische collega-bedrijven uit de regio wordt het aanbod in de winkel nog groter.

De biggen – van het ras bonte bentheimer – komen als ze zeven weken oud zijn naar Santing-Meyling. Toen we gingen kijken, waren er vier jonge dieren; de week ervoor waren er net twee naar de slacht gebracht. De varkens eten graan van het bedrijf zelf, en zijn dankbare afnemers van groente-, fruit- en melkrestanten. Zo draaien ze mee in de kringloop van het bedrijf. Ze leven op wisselpercelen en helpen zo mee met het omploegen en bemesten van het land. Op die percelen kunnen ze lekker wroeten en rennen, en er is een modderpoel. Regent het, dan doen ze gezamenlijk een dutje in het stro van een van de iglo’s. De varkens zijn heel nieuwsgierig en ontspannen. Er komen veel kinderen op ze af. Dat is mooi!

Jaarlijks worden er ongeveer veertien varkens geslacht. Ze zijn dan bijna een jaar oud. De slachterij is op veertig minuten rijden. Joni en Lucia vinden dat te ver: het liefst zouden ze op hun eigen erf slachten. Dat dit niet gebeurt, komt door de hoge kosten die daarbij komen kijken.

Deel deze varkensboer