Twentse Scharrel

Vijfsterrenboeren Olga en Hendrik Jan uit Markelo hadden een gangbaar varkensbedrijf, tot ze besloten het helemaal anders aan te gaan pakken. Ze startten een bedrijf voor biologische koeien en buitenvarkens. Hun huidige doel: de dieren een goed leven geven. De varkens scharrelen vrij rond en bepalen zelf waar ze willen zijn. Als ze het warm hebben, zoeken ze verkoeling in de modderpoel, en als ze het koud hebben, kruipen ze in hun warme nest. De biggen blijven bij hun moeder tot ze op natuurlijke wijze gespeend zijn. Ook daarna blijven de dieren als familiegroep bij elkaar. De voeding van de varkens is altijd biologisch en wordt grotendeels in Hof van Twente (de gemeente waar Markelo deel van uitmaakt) verbouwd. De omschakeling heeft de vijfsterrenboeren veel werkplezier opgeleverd. ‘Vroeger was ik onder een TL-lamp biggen aan het castreren, nu werk ik lekker buiten op mijn land om graan te verbouwen voor mijn eigen biggen. Nogal een verschil,’ zegt Hendrik Jan. 

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood