Wolvarken Hoeve

In het Overijsselse dorp Vinkenbuurt staat de Wolvarken Hoeve, waar vijfsterrenboeren Yvonne en Bennie sinds 2013 een aantal zeugen van het bijzondere, oude ras Mangalica houden. Voor het welzijn van de varkens is veel aandacht op de Wolvarken Hoeve. De zeugen krijgen in het juiste seizoen een nest, waarvan de biggen op het bedrijf blijven tot ze de slachtleeftijd bereiken. Bij Mangalica’s  (ook wel ‘wolvarkens’ genoemd) duurt dat veel langer dan bij industrievarkens, doordat ze langzamer groeien. Op de Wolvarken Hoeve krijgen ze daar minstens anderhalf jaar de tijd voor. Die tijd brengen ze buiten door op een groot perceel gras, waar ze heerlijk in de modder kunnen wroeten. In de zomer wordt er voor een modderpoel gezorgd De zeug krijgt, als ze bijna gaat werpen, extra stro en takken om een nest te maken. Het transport naar het slachthuis verloopt stressvrij doordat de dieren al jong vertrouwd worden gemaakt met de trailer. Ze krijgen hun voer in de wagen, en er wordt zelfs al een rondje mee gereden. Daardoor ontstaat er geen angst als ze eenmaal naar het slachthuis gaan. Het vlees wordt uiteindelijk op vrijdagen of op afspraak aan huis verkocht en gaat ook naar horeca in de buurt als bijzonder streekproduct.

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood