Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Bij Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven in het Brabantse Schaijk lopen, verdeeld over drie weides, berkshire-varkens. Ze zijn afkomstig van Puur Berkshire, de boerderij van vijfsterrenboeren Hennie en Lianda uit Heeswijk.

De varkens zijn op het moment met z’n elven; uiteindelijk worden het er maximaal dertig. Ze zijn heel ontspannen. De dieren lopen permanent buiten. Twee van de drie weides zijn verbonden door middel van een tunnel die onder het voetpad loopt. Niet veel varkens beschikken over zo’n bijzonder terrein! Er is een mooi, ruim hok (een soort boshut) om in te schuilen. En natuurlijk is er een modderpoel, die met warm weer goed nat gehouden wordt.

Het voer komt deels van reststromen, deels van de permacultuur van het zorgcentrum (mais en voederbieten), en verder krijgen de varkens brokken. Die brokken worden geleverd door Puur Berkshire. En ongetwijfeld scharrelen de varkens ook zelf het een en ander bij elkaar!

Peter, de manager van Nieuwe Hoeven, draagt de zorg voor de varkens niet in z’n eentje. Boer Hennie van Puur Berkshire komt één à twee keer per week een kijkje nemen, en neemt een deel van de verzorging op zich. Ook de dierenarts helpt bij het verzorgen van de varkens. Mooie samenwerking, deze varkens hebben het goed!

De varkens worden op de leeftijd van tien tot twaalf maanden geslacht. Boer Hennie van Puur Berkshire brengt ze zelf naar de slachter (dezelfde als die van zijn eigen varkens), die met zorg gekozen is. Het varkensvlees wordt niet verkocht, maar gebruikt voor de bewoners van het zorgcentrum.

Het is de bedoeling dat er op het terrein van het woonzorgcentrum uiteindelijk een gesloten voedselcircuit komt. Het bedrijf verbouwt z’n eigen groenten en fruit, en er lopen ook kippen en een paar kalveren. Maar het draait hier niet uitsluitend om voedsel: dit zorgcentrum streeft naar een organische, vriendelijke leefomgeving voor z’n bewoners. De berkshire-varkens dragen daar zonder meer een steentje aan bij!

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)