Weekend van het Varken 2020

Weekend van het Varken 2020

Welkom bij de online editie van het Weekend van het Varken! Dit evenement begon ooit als een pr-stunt van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Dit jaar steken wij het in een nieuw jasje. Samen met jullie zetten wij niet de varkenshouderij centraal, maar juist het varken zélf. Een heel weekend in het teken van ons favoriete dier! Daarom vind je hieronder de leukste varkensweetjes en video’s die wij speciaal voor dit weekend hebben gemaakt. Krijg je niet genoeg van de video’s en wil je ze ook graag aan anderen laten zien? Op onze Facebookpagina en YouTube-kanaal kun je ze terugvinden zodat je ze zelf kunt delen.

Wat kan een varken met zijn neus?

Varkens hebben een bijzonder goede neus die ze veel gebruiken bij het wroeten naar voedsel. Ze kunnen geuren over honderden meters oppikken en ze kunnen lekkere hapjes vinden tot wel drie meter onder de grond!

Waarvoor gebruikt een varken zijn krulstaart?

Varkens gebruiken hun staart om te laten zien hoe ze zich voelen. Net als honden kwispelt een vrolijk varken met zijn staart. Hoe enthousiaster het varken is, des te harder hij kwispelt.

Hoe gebruiken varkens knorretjes om te communiceren?

Varkens gebruiken veel verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Zachte, lage knorren zijn het teken van een vriendelijk varken. Zo knorren ze als begroeting wanneer ze een bekende tegenkomen. Zeugen knorren op een hele herkenbare manier om de biggen te laten weten dat ze melk kunnen drinken. Dit zijn hele ritmische knorretjes die daarom ‘zingen’ worden genoemd. Écht verschillende geluiden voor verschillende emoties.

Zijn varkens sociale dieren?

Varkens zijn het liefst samen, ze zoeken graag elkaars gezelschap op. Ze gaan vaak met de hele groep op zoek naar eten en ze kruipen tijdens het slapen dicht tegen elkaar aan. Varkens hebben binnen een groep vaak favoriete varkens waar ze het liefst mee omgaan, ze vormen dan een soort vriendengroepjes.

Hoe lang zijn varkens bezig met het zoeken naar eten?

Varkens besteden de meeste tijd aan het zoeken naar eten. Van de tijd dat ze wakker zijn, spenderen ze 75 procent aan wroeten, grazen en het zoeken naar voedsel. Ze eten vooral planten (en boomschors, wortels, knollen, eikels, etc.), maar ook wormen en reptielen vormen een welkome aanvulling.

Hoe slim zijn varkens?

Varkens zijn razendslimme dieren die snel leren. Ze hebben bijvoorbeeld geen enkel probleem met een voersysteem waarbij ieder varken wordt ‘geroepen’ met een eigen geluidstoon. Ook hebben varkens een goed geheugen, ze onthouden lange tijd waar ze eten kunnen vinden en hoe ze daar moeten komen.

Waarom rollen varkens graag in de modder?

Varkens zijn dol op een modderbad om af te koelen op een warme dag. Dat hebben ze ook nodig omdat ze niet kunnen zweten. Een diepe modderpoel is geen punt, varkens zijn goede zwemmers.

Deel deze campagne
Varkenssnuiten

 

Campagne artikelen
Deel deze campagne