Youp van 't Hek

In 1998 volgde Youp van ’t Hek Koos van Zomeren op als ambassadeur. Met zijn campagne voor een diervriendelijker kerstfeest genereerde Youp veel media-aandacht. Het ongeloof bij veel verstokte vleeseters dat zelfs Youp het opnam voor de varkens in de vee-industrie had tot gevolg dat kritiek op de vee-industrie niet langer geassocieerd werd met linkse alternatieve types.

‘Heb inmiddels heel varkensboerend Nederland aan de lijn gehad en de laatste discussie met deze dames en heren heb ik dan ook nog niet gevoerd. Of ik wel wist dat de varkens op vloerverwarming liggen. Of ik wel eens in mijn eigen zalen had gekeken. Daar zaten de mensen dichter op elkaar dan in de varkensstallen! En of ik wel wist wat ik de varkenssector aandeed.’ Bron: NRC.

‘Ik geloof niet in reïncarnatie, maar je zou het bijna hopen, opdat politici terugkomen als varken en denken: God, hadden we dat destijds maar beter geregeld.’ Bron: Volkskrant.

'Iedereen heeft boter op zijn hoofd. Ik heb er ook jarenlang aan meegedaan. Pas door de varkenspest ben ik opgehouden varkensvlees te eten. Ik ben helemaal niet zo'n dierenvriend. Het is ook niet zo nobel wat ik doe. Ik ben vader van kinderen. Het gaat om de toekomst, die zijn we aan het verknallen.’ ‘Sinds mijn dochtertje een konijn heeft, overigens een scharrelkonijn, want wij zijn zo rijk dat we een tuin hebben, eet ik geen konijn meer. “Pappa, beloof je me....?” Ja, dus. Toen ik op reis in Spanje een fantastische konijnschotel op de kaart zag, kwam ik bijna in de verleiding. Maar, ik heb het mijn dochtertje beloofd en deed het dus niet. En sinds de varkenspest eet ik geen varkensvlees meer. Er slipt wel eens een tosti-ham doorheen, maar dat is alles.' Bron: Volkskrant.

Rampjaar 1997

Deel deze ambassadeur