Wat slachterij VION ons niet laat zien | Varkens in Nood

16.955 mensen hebben getekend!

0
20.000

Ja, ik roep VION op om eerlijk te zijn over de slacht!

In Nederland worden bijna alle varkens bij de slacht verdoofd met koolzuurgas (CO2). Het inademen van dit gas zorgt voor een ondraaglijke ademnood, een gevoel te stikken. VION heeft een video met uitleg over het slachtproces, maar de bedwelming met CO2 wordt bewust niet getoond. Ik roep daarom VION op om de gehele waarheid te laten zien!

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Zij hebben al getekend

3 min 30 sec
Emma Koek
6 min 38 sec
Stephan Brus
8 min 58 sec
Dinella de Heer
22 min 37 sec
Jarrin Boekel
22 min 43 sec
lieuwe korver

VION, de grootste slachterij van Nederland, heeft een film uitgebracht waarin het bedrijf transparant is over hoe de slacht van de varkens in zijn werk gaat. Een goed idee, maar volledig? Nee! Het voor de varkens belangrijkste onderdeel wordt overgeslagen en blijft een goed bewaard geheim.   

In Nederlandse slachterijen worden circa 15 miljoen varkens per jaar in bedwelmingskamers met koolzuurgas (CO2) verdoofd. Door het gevoel dat ze stikken en de pijn van het gas in de longen raken de varkens in de afgesloten ruimte vaak in blinde paniek voordat ze na twintig lange seconden bewusteloos neervallen. Het inademen van CO2 zorgt namelijk voor een ondraaglijke ademnood, angst, hyperventilatie en extreme stress. De bovenstaande video laat zien hoe dat eruit ziet.

Slachterijen kiezen voor verdoving met CO2 omdat dit veel efficiënter is dan veel andere methodes. Hele groepen varkens kunnen zo in één keer verdoofd worden in plaats van één voor één. Zo worden meer dan 600 varkens per uur gedood. Een ander voordeel van de gasverdoving is dat er, vergeleken met elektrisch bedwelmen, veel minder risico is op bloedingen in het vlees die het eindproduct verpesten.

Klik hier voor de video van VION zelf.

Campagnenieuws

Gisteren was op tv te zien hoe met koolzuurgas bij Katja Schuurman een enorme paniekaanval werd opgewekt. “Dat is echt alsof je ging stikken”. Dagelijks worden meer dan 50.000 varkens in Nederland op deze inhumane wijze verdoofd voor de slacht. 

Lees verder...

Op 8 december werd er een motie aangenomen van PvDD/PvdA om het verdoven met CO2 bij varkens voor de slacht te verbieden. Een goede zaak, maar wat is het alternatief?

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2016 Varkens in Nood