32.692 mensen hebben getekend!

0
30.000

Ja, ik roep VION op om eerlijk te zijn over de slacht!

In Nederland worden bijna alle varkens bij de slacht verdoofd met koolzuurgas (CO2). Het inademen van dit gas zorgt voor een ondraaglijke ademnood, een gevoel te stikken. VION heeft een video met uitleg over het slachtproces, maar de bedwelming met CO2 wordt bewust niet getoond. Ik roep daarom VION op om de gehele waarheid te laten zien!

Lees hier de volledige petitietekst

Deze actie is afgelopen op donderdag 18 mei 2017 om 16.00 uur. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de varkens?

Word donateur

VION, de grootste slachterij van Nederland, heeft een film uitgebracht waarin het bedrijf transparant is over hoe de slacht van de varkens in zijn werk gaat. Een goed idee, maar volledig? Nee! Het voor de varkens belangrijkste onderdeel wordt overgeslagen en blijft een goed bewaard geheim.   

In Nederlandse slachterijen worden circa 15 miljoen varkens per jaar in bedwelmingskamers met koolzuurgas (CO2) verdoofd. Door het gevoel dat ze stikken en de pijn van het gas in de longen raken de varkens in de afgesloten ruimte vaak in blinde paniek voordat ze na twintig lange seconden bewusteloos neervallen. Het inademen van CO2 zorgt namelijk voor een ondraaglijke ademnood, angst, hyperventilatie en extreme stress. De bovenstaande video laat zien hoe dat eruit ziet.

Slachterijen kiezen voor verdoving met CO2 omdat dit veel efficiënter is dan veel andere methodes. Hele groepen varkens kunnen zo in één keer verdoofd worden in plaats van één voor één. Zo worden meer dan 600 varkens per uur gedood. Een ander voordeel van de gasverdoving is dat er, vergeleken met elektrisch bedwelmen, veel minder risico is op bloedingen in het vlees die het eindproduct verpesten.

Klik hier voor de video van VION zelf.

Campagnenieuws

varken in helium verdovingsruimte

De Britse Humane Slaughter Association (HSA) en het ministerie voor plattelandszaken Defra, stellen gezamenlijk bijna £400.000 beschikbaar voor onderzoek naar een ‘meer humane’ manier om varkens voor de slacht te verdoven.

Lees verder...

Afgelopen week ontvingen wij de beslissing van de Reclame Code Commissie (RCC), met het oordeel dat VION in een video over het slachtproces de consument essentiële informatie onthoudt en daardoor een onvolledig en te rooskleurig beeld schetst. 

Lees verder...

Bijna 30.000 mensen hebben de petitie ondertekend om VION zo ver te krijgen om de beelden van de verdoving van varkens met CO2 te laten zien.

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood