Giftige stallucht maakt varkens ziek

Giftige stallucht maakt varkens ziek

Varkens in de vee-industrie leven in dichte stallen vol giftige gassen en fijnstof. Deze schadelijke omgeving veroorzaakt veel stress, longziektes en pijnlijke ontstekingen. Het is al bijna 30 jaar verboden om dieren onder ongezonde omstandigheden te houden. Nieuw onderzoek van Varkens in Nood toont echter aan dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert de wet te handhaven. Dat is volstrekt onacceptabel!

Leven boven een open riool

In de vee-industrie leven varkens permanent boven een kelder gevuld met hun eigen mest en urine. Dag in, dag uit ademen ze gevaarlijke mestdampen in zoals ammoniak. De mestdampen en het vele stof in de stal veroorzaken benauwdheid en ziektes. Varkens zijn zindelijke dieren met een heel gevoelige neus. Het is diep triest dat ze moeten leven in stinkende, ziekmakende riooldampen.

Ziekte en pijn zijn het gevolg

Meer dan een derde van de varkens heeft rode, geïrriteerde ogen die constant tranen. Minstens een op de vijf varkens heeft een pijnlijke long- of borstvliesontsteking. Dat zijn vijf miljoen varkens per jaar die niet eens zonder pijn kunnen ademhalen.

Controle NVWA faalt

En dat terwijl volgens de Nederlandse wet de huisvesting niet schadelijk mag zijn voor dieren. Controle-instantie NVWA heeft sinds 2018 duidelijke richtlijnen om het stalklimaat goed te controleren. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de NVWA niets doet voor de varkens die lijden onder de slechte luchtkwaliteit in hun stallen. Onbegrijpelijk.

Laat de varkens niet stikken

De beroerde leefomgeving van varkens is een structurele overtreding van de wet, daar moet de NVWA streng tegen optreden. De overheid mag de varkens niet laten stikken!

Varkens in Nood stuurt het rapport met de trieste bevindingen naar de Tweede Kamer en de NVWA. We eisen actie van de NVWA en houden vol tot varkens vrij kunnen ademhalen.

Met een donatie help je mee met onderzoek naar misstanden in de varkensindustrie. Varkens in Nood is volledig afhankelijk van donaties, elk bedrag is meer dan welkom!

Deel deze campagne