Hittestress

Ja, ik help mee met de strijd tegen hittestress!

Ik vind het onverteerbaar dat in Nederland varkens sterven aan hitte. Daarom doe ik een donatie aan Varkens in Nood, zodat de strijd voor betere leefomstandigheden kan worden voortgezet. 

Deze actie is afgelopen. Het is helaas niet meer mogelijk om deel te nemen.

Meer doen tegen hittestress?

Word donateur

Hitte kwelgeest voor miljoenen varkens

Heerlijk, dat het eindelijk zomer is. Zwemmen, lekker buiten eten, cocktails slurpen op het terras: we waren er aan toe. Voor de varkens is zo’n warme periode echter minder feestelijk. Sterker nog: zodra de temperatuur in hun stal boven 25 °C uitkomt, lijden zij aan hittestress – regelmatig met de dood als gevolg.

Een klein lesje biologie: anders dan mensen kunnen varkens niet zweten. Daardoor ontstaat snel oververhitting, met apathie, miskramen bij zeugen, uitdroging en mogelijk hartfalen als gevolg. De enige effectieve manier voor varkens om warmte kwijt te raken, is door een duik in een modderig poeltje. Maar modderbaden, daar doet men in de vee-industrie niet aan.

Daar komt nog bij dat ‘fabrieksvarkens’ veel gevoeliger zijn voor warmte dan hun wilde soortgenoten. Na decennia van doorfokken wegen zij namelijk tot wel 5 keer zo veel. Ze moeten bovendien enorme prestaties leveren: zeugen door extreem veel biggen te produceren en vleesvarkens door een bijna 1 kilo per dag aan te komen. En dat is zwaar, als het buiten 31 °C graden is en de staltemperatuur oploopt tot 36 °C.

Sommige boeren proberen hun dieren verkoeling te bieden door het dak van de stal nat te spuiten of extra water aan de dieren te geven, maar deze maatregelen hebben het effect van een druppel op een gloeiende plaat. Stallen zijn namelijk vaak overvol en zitten potdicht, ventilatiesystemen functioneren soms onvoldoende en er wordt te weinig geïnvesteerd in maatregelen om de stallen te koelen. En anders dan bijvoorbeeld in Engeland, Denemarken en Duitsland, zijn boeren niet wettelijk verplicht om aan klimaatbeheersing te doen.

Campagnenieuws

Varkens op transport

De ellende van verre diertransporten is groot. Ruim één miljoen Europeanen zetten hun handtekening tegen het gezeul van dieren over lange afstanden.

Lees verder...

In een video, is te zien hoe varkens in meerdere stilstaande trailers bijna bezwijken onder de hitte. De chauffeurs met volgeladen wagens staan lang te wachten voor de slachterij van VION in Boxtel. Dit is onacceptabel, daarom hebben we een klacht ingediend bij de NVWA.

Lees verder...

varken in stal

Keuringsartsen die in het holst van de nacht uit bed moeten, boeren die bij het krieken van de dag hun varkens inladen: het nieuwe hitteprotocol voor veevervoer staat deze dagen volop in de aandacht. En dat is goed: elke stap in de juiste richting is immers er één. Als het om hittestress gaat, zijn we er echter nog lang niet.

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood