Hitte kwelgeest voor miljoenen varkens

Gesloten

Hitte kwelgeest voor miljoenen varkens

Update: De campagne van Varkens in Nood heeft hittestress op de agenda gezet. In de media en de politiek is er aandacht voor het leed van oververhitte varkens in de stal én op transport. Helaas blijven echte verbeteringen uit. Er zijn nog steeds geen duidelijke regels voor de temperatuur in een varkensstal. Ook de kleine aanpassingen aan het hitteprotocol voor dieren op transport zijn niet voldoende om de varkens te beschermen. Varkens in Nood blijft strijden voor strengere regels om hittestress tegen te gaan.

Heerlijk, dat het eindelijk zomer is. Zwemmen, lekker buiten eten, cocktails slurpen op het terras: we waren er aan toe. Voor varkens is zo’n warme periode echter een stuk minder feestelijk. Sterker nog: zodra de temperatuur in hun stal boven 25 °C uitkomt, lijden zij aan hittestress – regelmatig met de dood tot gevolg.

Varkens kunnen niet zweten

Een klein lesje biologie: anders dan mensen kunnen varkens niet zweten. Daardoor ontstaat snel oververhitting, met apathie, miskramen bij zeugen, uitdroging en mogelijk hartfalen als gevolg. De enige effectieve manier voor varkens om warmte kwijt te raken, is door een duik in een modderig poeltje. Maar modderbaden, daar doet men niet aan in de vee-industrie.

Fabrieksvarkens zijn extra gevoelig

Daar komt nog bij dat ‘fabrieksvarkens’ veel gevoeliger zijn voor warmte dan hun wilde soortgenoten. Na decennia van doorfokken wegen zij namelijk tot wel 5 keer zo veel. Ze moeten bovendien enorme prestaties leveren: zeugen door extreem veel biggen te produceren en vleesvarkens door een bijna 1 kilo per dag aan te komen. En dat is zwaar, als het buiten 31 °C graden is en de staltemperatuur oploopt tot 36 °C.

Klimaatbeheersing niet verplicht

Sommige boeren proberen hun dieren verkoeling te bieden door het dak van de stal nat te spuiten of extra water aan de dieren te geven, maar deze maatregelen hebben het effect van een druppel op een gloeiende plaat. Stallen zijn namelijk vaak overvol en zitten potdicht, ventilatiesystemen functioneren soms onvoldoende en er wordt te weinig geïnvesteerd in maatregelen om de stallen te koelen. En anders dan bijvoorbeeld in Engeland, Denemarken en Duitsland, zijn boeren niet wettelijk verplicht om aan klimaatbeheersing te doen.

Video

Deel deze campagne

In de media

| Reformatorisch Dagblad | Oorzaak dood 900 varkens onbekend
| De Telegraaf | Kwelling in zomerse varkensstal
Gesloten

Ja, ik help mee met de strijd tegen hittestress!

Ik vind het onverteerbaar dat in Nederland varkens sterven aan hitte. Daarom doe ik een donatie aan Varkens in Nood, zodat de strijd voor betere leefomstandigheden kan worden voortgezet.

Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Doneer nu!
Deel deze campagne