Hoe slim zijn varkens?

Hoe slim zijn varkens?
Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar. Lees hieronder wat varkens allemaal kunnen.

Varkens hebben een goed geheugen

Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol heeft veel onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens. Uit een studie naar het geheugen van boerderijvarkens blijkt dat zij prima dingen kunnen onthouden. In het experiment werden her en der verschillende hoeveelheden voedsel verstopt. De varkens wisten na verloop van tijd precies waar zij het meeste voer konden vinden. Het nadeel van dit lerende vermogen is dat varkens lang bang blijven als ze ergens van zijn geschrokken. Zo leven er op Farm Sanctuary in de Verenigde Staten bijvoorbeeld drie varkens die gered zijn nadat ze uit een veetransport waren gevallen, die nog altijd bang wegschieten wanneer een vrachtwagen stro komt brengen.

Varkens kunnen abstract denken

Veel varkens in Nederland hebben als afleiding alleen een ijzeren ketting met een bal eraan in hun hok. Dat de slimme varkens wel wat meer uitdaging aankunnen blijkt uit een aantal videospellen dat voor hen is gemaakt. In 2011 presenteerden de universiteit van Wageningen en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een iPad-spel, speciaal voor varkens. Maar daarvóór werden varkens ook al regelmatig aan het gamen gezet. Onderzoekers uit Pennsylvania in de VS maakten in de jaren negentig al een speciale joystick voor varkensspelletjes. Als de onderzoekers de regels veranderden, hadden de varkens ook de nieuwe regels al snel onder de knie.

Varkens begrijpen spiegels

In de psychologie wordt de spiegelproef vaak gebruikt om te testen hoe ver de ontwikkeling van een kind is. Vanaf anderhalf tot twee jaar snappen kinderen dat hun spiegelbeeld niet een ander is, maar een reflectie van henzelf. Ook varkens begrijpen hoe een spiegel werkt. Dat blijkt uit een experiment waarbij varkens alleen via spiegels voedsel zagen. De varkens hadden gelijk in de smiezen dat zij niet door de spiegel heen moesten stappen, maar dat ze de hoek om moesten voor een hapje.

Varkens hebben hun eigen taal

De taal van varkens gaat veel verder dan het simpele ‘knor knor’ dat ze wordt toegedicht. Verschillende onderzoekers telden twintig geluiden waarmee varkens met elkaar communiceren. Hoeveel varkens er zelf onderscheiden is vooralsnog een raadsel. Behalve met knorretjes communiceren varkens ook via hun krulstaart.

Varkens begrijpen de intenties van anderen

Varkens zijn doorgaans sociale dieren, ze eten graag samen en rouwen zelfs samen als er iemand is overleden. Toch denken ze soms ook gewoon aan zichzelf. Als ze op zoek zijn naar voedsel, zijn ze in staat om hongerige soortgenoten af te schudden. Zo kunnen ze het voedsel voor zichzelf houden als ze geen zin hebben om te delen. Hieruit kun je afleiden dat varkens de intenties van soortgenoten begrijpen, een complexe vorm van denken die zelfs niet alle mensen onder de knie hebben.

Varkens zijn hygiënisch

Varkens hebben allerlei gezegdes en vooroordelen tegen zich, maar dat neemt niet weg dat het varken een schoon en opgeruimd dier is. Biggen zijn al binnen zeven dagen zindelijk. Als een varken ’s nachts naar de wc moet, zal hij zijn warme nest verlaten en een afgelegen plekje zoeken om zijn behoefte te doen. Ook houden varkens de plek waar ze eten en die waar ze hun behoefte doen strikt gescheiden. 

Varkens zijn gek op modderbaden. Door in de modder te liggen, deze te laten opdrogen en vervolgens af te schuren, maakt het varken zichzelf schoon en worden insecten en luizen in hun vacht gedood. Het rollen door de modder is dus niet alleen een leuk spelletje, maar ook een schoonmaakbeurt.

Varkens zijn redders in nood...

Honden hebben dankzij Lassie een goede naam als redder in nood. Toch halen varkens ook regelmatig het nieuws met hun heroïsche daden. Ze redden hun baasjes uit het moeras, uit vakantiehuisjes, uit het water en van inbrekers. En soms redt een varken zelfs een koe.

...maar wie redt de varkens?

Na deze verhalen over heldendaden is de hamvraag: varkens redden mensen, maar wie redt de varkens? In Nederland worden jaarlijks meer dan vijfentwintig miljoen varkens geboren. Het merendeel wordt niet ouder dan zes maanden. Al direct aan het begin van dat korte leven wordt hun staartje er zonder verdoving afgebrand. Daarna worden ze in sneltreinvaart vetgemest tot rond de honderd kilo in een piepkleine stal. Dat is voor geen enkel dier een pretje, maar zeker niet voor het superslimme varken.

Varkens in Nood zet zich elke dag opnieuw in om de rechten en leefomstandigheden van varkens te verbeteren. Dat doen we met campagnes, onderzoeken, rechtszaken en politieke lobby. Omdat wij een kleine organisatie zijn, helpt het enorm als ook jij een beetje campagne voert, al is het alleen maar in de supermarkt bij het kiezen van de boodschappen. Onze oproep is dan ook: eet geen vlees uit de vee-industrie!

Deel deze pagina