Ja, ik steun onafhankelijk onderzoek!

Ik steun Varkens in Nood zodat zij misstanden in de media kan brengen, en druk kan uitoefenen op de vee-industrie en de politiek. Daarmee draag ik bij aan een verbetering van het leven van miljoenen varkens in Nederland.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Varkens in Nood om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Miljoenen illegale varkens in Nederland

Door falende registratiesystemen blijft het onopgemerkt dat er miljoenen varkens méér opgehokt zitten dan de overheid denkt. Bij het vergelijken van data van de overheid en informatie uit de varkenssector, ontdekten wij dat er jaarlijks in Nederland minstens twee miljoen illegale varkens worden gehouden.

Illegale varkens 
Uit berekeningen blijkt dat er per jaar tussen de twee en drie miljoen illegale biggen en varkens worden gehouden. Dat betekent nóg minder bewegingsvrijheid en nóg meer mestvervuiling. Varkens in Nood onderbouwt deze cijfers in een uitvoerig rapport. 

Geen controle van oormerken 
In Nederland hebben varkens geen individueel oormerk. Anders dan bij runderen, en anders dan bijvoorbeeld in België, is er geen centrale registratie van individuele varkens. Hierdoor heeft de overheid geen zicht op het werkelijke aantal varkens. 

Falende registratiesystemen
Nederland heeft een groot aantal systemen waarin varkens en varkensrechten worden bijgehouden. Die systemen werken allemaal langs elkaar heen. Exportcijfers zijn bijvoorbeeld niet gekoppeld. Zo importeert Duitsland volgens eigen cijfers circa één miljoen Nederlandse varkens méér dan de Nederlandse exportcijfers aangeven. 

Pakkans
De enige controle op aantallen dieren wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Buiten een aantal risicobedrijven wordt maar twee procent van alle bedrijven gecontroleerd. De pakkans is minimaal. De opbrengsten van het illegaal houden van varkens zijn groot. Om deze fraude tegen te gaan, pleit Varkens in Nood voor individuele registratie van varkens. Het Nederlandse systeem voor de registratie van runderen kan ook worden toegepast op varkens.

Onderzoek fraude dieraantallen
Een onderzoek als dit kost veel tijd en geld, maar is o zo belangrijk voor de varkens in Nederland. Zonder onafhankelijk onderzoek kunnen overheid en vee-industrie ongezien wegkomen met fraude en misstanden. Varkens in Nood komt op voor de dieren, en dat kunnen we niet zonder jouw hulp! Als zelfstandige stichting zijn wij volledig afhankelijk van particuliere donaties. Help ons bij deze belangrijke missie en word donateur.

Dagblad van het Noorden - 2,3 miljoen varkens te veel gefokt
Tubantia - 2 miljoen varkens meer gefokt
de Volkskrant - 'Spookvarkens' doen vermoeden van fraude rijzen
Brabants Dagblad - 2 miljoen varkens meer gefokt
Trouw - 'Veel meer varkens gefokt dan bekend'
Barneveldse Krant - 'Aantal varkens veel hoger dan bekend'
Eindhovens Dagblad - Geruzie over aantal varkens
Nederlands Dagblad - Gat van 2,3 miljoen 'spookvarkens'
BN De Stem - 2 miljoen varkens meer gefokt
Leeuwarder Courant - 2,3 miljoen varkens te veel gefokt
Haarlemsdagblad.nl - '2,3 miljoen varkens meer gefokt dan bekend'

Campagnenieuws

In januari onthulden we dat er meer dan 2 miljoen illegale varkens zijn in Nederland. Dat maakte veel los. Hieronder een overzicht.

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood