Beloftes van de Europese veehouderij, wat moet je ermee?

10 november 2017
Castratiewonden
Detail van foto, © Jo-Anne McArthur / We Animals

“Europa niet klaar voor beren” kopt vakblad Boerderij vandaag. “De afspraak om volgend jaar te stoppen met castreren blijkt onhaalbaar.” En daarmee zijn weer miljoenen varkens gegarandeerd van een onnodige en zeer pijnlijke ingreep. Europa, bedankt!

Wat is er aan de hand?

Al in 2011 hebben de Europese lidstaten in de zogenaamde ‘Verklaring van Brussel’ afgesproken dat ze er alles aan zullen doen om vanaf 1 januari 2018 in heel Europa te stoppen met het castreren van varkens. De deadline verstrijkt over minder dan twee maanden en het wordt pijnlijk duidelijk dat het grootste deel van Europa hier absoluut niet klaar voor is.

Aan Nederland ligt het niet

We geven de Nederlandse varkenshouders niet vaak een complimentje, maar stoppen met castreren is in Nederland snel en goed gelukt. Dat komt doordat de supermarkten, onder druk van Varkens in Nood en andere dierenwelzijnsorganisaties volledig zijn overgestapt op vlees van ongecastreerde varkens. De Nederlandse varkenshouders hebben dit snel aangepakt en zijn nu vooral blij dat de ingreep niet meer nodig is. Tenminste, bij meer dan de helft van de Nederlandse biggen, dus we zijn er nog lang niet.

Want bijvoorbeeld Duitsland sputtert hard tegen en landen in Oost-Europa doen nog geen enkele moeite om het castreren te stoppen. Wat hebben we dan in hemelsnaam aan zo’n afspraak, die al zeven jaar geleden (!) is gemaakt? Precies, dat vragen wij ons ook af.

Boars 2018

We wensen de groep ‘Boars 2018’, die zich inzet voor de Europese castratiestop, dan ook veel succes. Wie weet lukt het de voorzitter (een Nederlandse varkenshoudster)  om de achterblijvers in Europa aan het werk te zetten. Het onverdoofd castreren van biggen  is een pijnlijke en onacceptabele ingreep en dit moet absoluut stoppen! Varkens in Nood zal zich er voor blijven inzetten.

Was er niet nog iets dat in 2018 moest stoppen?

Jazeker, het snavelkappen, nog zo’n harteloze ingreep, is vanaf 1 september 2018 in Nederland verboden voor alle kippen en kalkoenen. Zou dat betekenen dat er dan ook écht een einde aan komt? Nee helaas, de kalkoenensector heeft al om uitstel gevraagd... Afspraken in de vee-industrie zijn er blijkbaar niet om nagekomen te worden en de dieren zullen daar nog jarenlang de dupe van zijn.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)