Eindelijk einde aan dodelijke verveling

15 november 2018

Al jaren is duidelijk dat gangbare varkensstallen de wet overtreden met slecht of zelf volledig ontbrekend afleidingsmateriaal. Na decennia van gedogen, lijkt het er op dat het ministerie van Landbouw (LNV) nu eindelijk in actie komt. Goed nieuws voor de varkens!

Al 27 jaar wordt de wet overtreden

Varkens in Nood toonde al eerder aan hoe de Nederlandse overheid al 27 jaar (sinds 1991) structureel faalt in het handhaven op het wettelijk verplichte afleidingsmateriaal. Europa heeft Nederland al twee keer op de vingers getikt: het hier gebruikte materiaal voldoet absoluut niet aan de behoeftes van varkens! Varkens in Nood stuurde minister Schouten eerder dit jaar nog een brandbrief over dit onderwerp.

Wat is goed afleidingsmateriaal?

Gisteravond (14-11-2018) publiceerde Wageningen Universiteit en Research een lang verwachte brochure, gemaakt in opdracht van LNV. Hierin staan duidelijke normen waar goed afleidingsmateriaal aan moet voldoen en dat betekent dat de NVWA hier nu eindelijk op kan controleren.

Afleidingsmateriaal (of verrijkingsmateriaal) moet onder andere eetbaar, wroetbaar, kauwbaar en vernieuwend zijn. Een heel belangrijke toevoeging in de brochure:  “Als één specifiek materiaal niet aan alle eigenschappen voldoet dan zal daarnaast één of meer andere materialen aangeboden moeten worden om ervoor te zorgen dat uiteindelijk aan alle eigenschappen wordt voldaan.”

Criteria voor geschiktheid

Voor varkenshouders en voor inspecteurs die het materiaal straks aan de wet moeten toetsen, staan er ook duidelijke beoordelingscriteria in de nieuwe folder. Zo wordt er voor het eerst naar de dieren zelf gekeken. Als varkens aan de oren en staarten zijn gebeten, is de conclusie dat het verrijkingsmateriaal niet voldoende is. Als er ongewenst gedrag is, zoals wroeten in de mest, of bijten in hokgenoten, terwijl het verrijkingsmateriaal ongebruikt is, dan moet het verrijkingsmateriaal ongeschikt worden verklaard.

Wat betekent dit voor de varkens?

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. De nieuwe brochure maakt dat ook heel duidelijk. Het zet de voordelen van goed materiaal mooi op een rij en geeft aan waarom dit ook bij jonge biggen al uitermate belangrijk is. Ook is duidelijk dat het voor varkenshouders veel voordelen oplevert om varkens te voorzien van beter afleidingsmateriaal.

Het ministerie en handhavingsorganisatie NVWA gaan deze nieuwe informatie gebruiken om de wet beter in te handhaven. Hopelijk betekent dit dat er al op korte termijn een einde komt aan volstrekt ongeschikt materiaal zoals de ketting met een harde plastic bal of een stukje pvc-buis. Goed afleidingsmateriaal om aan te knabbelen en in te wroeten, verlicht het leven van de dieren een beetje. Eén van de grootste misstanden in de varkenshouderij, de eindeloze verveling, wordt eindelijk aangepakt!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)