Grote EU-subsidie voor niet-castreren biggen

10 oktober 2016
Castreren van biggen

Goed nieuws: de EU maakt 600.000 euro vrij om het niet-castreren van biggetjes ook buiten Nederland gangbaar te maken. Daardoor is het aannemelijk dat het beleid waar Varkens in Nood acht jaar geleden de voorzet voor gaf, nu in heel Europa wordt verspreid.

Varkens in Nood begon in 2008 met een campagne tegen het castreren van biggetjes. Dit was een alleingang; want andere organisaties zagen hier niets in en er was dan ook veel tegenwerking.

Dankzij een rechtszaak tegen Albert Heijn en C1000 (de grootste supermarkt en de grootste slager) kwam er een kentering; om een rechtsgang te voorkomen, spraken de supers onderling af geen vlees meer te verkopen van gecastreerde varkens. In Nederland deden in 2010 de meeste supermarkten mee. In België volgden dankzij GAIA en Varkens in Nood ketens als Lidl, en slachterijen in Duitsland en Frankrijk accepteerden voortaan ongecastreerde varkens. Het gevolg: ruim 100 miljoen biggen werd het leed van castratie bespaard. Dit is één van de grootste successen ooit van een dierenbeschermingsorganisatie.

En nu volgt ook de EU! Jan Huitema, die voor de VVD in het Europese Parlement zit, heeft er voor gezorgd dat er geld komt om het niet-castreren in andere landen gangbaar te maken. De EU verstrekt € 600.000 aan subsidie. De best functioneerde praktijkvoorbeelden zullen in het onderzoek belicht worden.

Eindelijk weer eens goed dierenwelzijnsnieuws over Nederland  en voor het eerst in decennia ook over een VVD-er! 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)