Honderden bezoekers voor vijfsterrenvarkens

Weekend van het Varken 2022
Bij Varkens in Nood dromen we van een wereld zonder slachthuizen. Maar zolang die wereld er nog niet is, hebben dieren recht op een leven dat aansluit op hun natuurlijke gedrag. Bij de vijfsterrenboeren krijgen ze zo’n leven. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Afgelopen zaterdag trok het Weekend van het Varken weer honderden bezoekers die kennis kwamen maken met dit bijzondere dier. Tien vijfsterren-varkensboeren verwelkomden ieder tientallen bezoekers op hun erf. Ze vertelden alles over de dieren: hoe slim en sociaal varkens zijn, en hoe een varken zich gedraagt als hij zich vrij kan bewegen. Wat dát kunnen varkens bij een vijfsterrenboer.

Beste varkensboeren van Nederland

De vijfsterrenboerderijen voldoen aan onze strenge criteria voor een goed varkensleven. De varkens leven in een natuurlijke omgeving en kunnen spelen en wroeten. Moedervarkens bevallen niet in een kraamkooi en biggenstaartjes worden niet geamputeerd. In Nederland leeft minder dan 1% van de varkens op deze wijze; de overige 99% leeft in de intensieve veehouderij (bio-industrie).

Weekend van het Varken 2022
In Nederland leeft minder dan 1% van de varkens zoals een vijfsterrenvarken; de overige 99% leeft in de bio-industrie. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Tegengeluid op intensieve varkenshouderij

Diezelfde intensieve veehouderij organiseert ook het Weekend van het Varken. Maar het evenement van Producenten Organisatie Varkenshouderij lijkt meer op het Weekend van de Varkenshouder. Er wordt met geen woord gerept over de treurige leefomstandigheden van de varkens.

Het varken in het zonnetje

Daarom kwam Varkens in Nood in 2020 met een eigen Weekend van het Varken. Daarin staat niet de varkenshouder centraal, maar het varken zélf. We geven mensen de kans om varkens te ontmoeten zodat ze kunnen zien wat een leuke dieren het zijn. We hopen natuurlijk dat ze daarna ook stoppen met het eten van deze leuke dieren.

Voor de meeste mensen is de overgang naar een plantaardig voedingspatroon een lange reis van vele kleine stapjes. Als bezoekers na het Weekend van het Varken tóch vlees blijven eten, dan scheelt het al veel varkensleed als ze dat voortaan kopen bij een vijfsterrenboer.

Weekend van het Varken 2022
Ons Weekend van het Varken geeft mensen de kans om varkens te ontmoeten. We hopen natuurlijk dat ze daarna ook stoppen met het eten van deze leuke dieren. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Een wereld zonder slachthuizen

Het Weekend van het Varken is niet bedoeld om het vlees van vijfsterrenboeren te promoten. Bij Varkens in Nood dromen we van een wereld zonder slachthuizen. Maar zolang die wereld er nog niet is, hebben dieren recht op een leven dat aansluit op hun natuurlijke gedrag. Bij de vijfsterrenboeren krijgen ze zo’n leven. Uiteindelijk eindigen ook deze varkens in het slachthuis. Maar dan hebben ze wel een véél beter leven gehad dan hun onfortuinlijke soortgenoten in de bio-industrie.

Was jij op bezoek bij een vijfsterrenboer en heb je daar een mooie varkensfoto gemaakt? Stuur ‘m voor 19 september naar info@varkensinnood.nl en maak kans op een linnen Varkens in Nood-tas!

Weekend van het Varken 2022
Stuur je mooiste varkensfoto voor 19 september naar info@varkensinnood.nl! Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood
Deel dit artikel