Horrorstal ondanks ‘passende maatregel’ NVWA een nachtmerrie

Eén jaar geleden ontving Varkens in Nood schokkende beelden van een smerige verwaarloosde varkensstal. Wij deden onmiddellijk aangifte. De NVWA controleerde de stal en verklaarde de zaak verder als opgelost. Afgelopen maandag doken er wederom gruwelijke beelden op van Animal Rights. Wat blijkt, het is dezelfde stal!

Handhavingsverzoek

Nadat Varkens in Nood in januari 2018 beelden ontving werd een handhavingsverzoek gedaan bij de NVWA. Deze berichtte nadien: “Tijdens deze inspectie zijn er tekortkomingen waargenomen. Hiervoor heeft de inspecteur een passende maatregel genomen”. Nu, elf maanden later, blijkt dat Animal Rights beelden maakte in dezelfde stal. Er is niets veranderd. De varkens staan nog altijd in dezelfde smerige stallen, vol spinnenwebben en stof.

Controles NVWA

Varkens in Nood doet bij de NVWA regelmatig aangifte van overtredingen van de wet door varkensboeren. Helaas tekent er zich een beeld af dat áls NVWA dan al gaat controleren, de dieren vervolgens weer aan hun lot worden overgelaten.

Brandgevaar

Het Actieplan brandveilige stallen schrijft voor dat vóór 1 januari 2019 alle varkensstallen gecontroleerd moeten zijn op brandveiligheid met een elektrakeuring. Deze stal zou onlangs dus gekeurd moeten zijn, maar de stal is door al het stof op lampen en loshangende leidingen extreem brandgevaarlijk. Is de stal gekeurd? Is de keuring een wassen neus?
 
Op de video zie je de beelden van 2018 en 2019. Er is duidelijk niets veranderd!

De NVWA heeft het op zijn beloop gelaten. En de dieren blijven lijden in deze brandgevaarlijke stal.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)