Jumbo maakt eindelijk werk van krulstaart

Varken met krulstaart

Supermarkt Jumbo gaat samen met zo’n tien varkenshouders proberen om varkens met krulstaart te houden. Die zijn zeldzaam in Nederland, want van bijna alle biggen wordt de staart geamputeerd. Het is terecht dat Jumbo zich inzet om een einde te maken aan deze praktijk. Het houden van varkens met krulstaarten vraagt om verbeteringen in de stal en die kosten geld. Supermarkten zijn de aangewezen partij om dat te betalen.

Amputatie voorkomt staartbijten

In de gemiddelde varkensstal hebben de varkens het zó slecht, dat ze uit ellende in elkaars staart bijten. Om dit te voorkomen worden de krulstaarten zonder verdoving geamputeerd. Een wrede schijnoplossing, want als de stallen aangepast worden aan de varkens – met stro om in te wroeten, ruimte en frisse lucht – zullen ze niet in elkaars staart bijten. Deze diervriendelijke oplossing kost wel meer geld en iemand zal dit moeten betalen.

Geld is harder nodig dan onderzoek

Het is goed nieuws dat Jumbo zich wil inzetten tegen het amputeren van varkensstaarten. De supermarkt gaat de uitkomsten van hun proef met krulstaarten delen met andere varkenshouders. Toch is het jammer dat er alleen onderzoek gedaan wordt, terwijl de oplossing voor het probleem allang bekend is. We weten wat er moet gebeuren om varkens met krulstaart te houden én dat hier geld voor nodig is. Als Jumbo echt wil strijden tegen het verminken van varkens, dan betalen ze hun varkenshouders voor de nodige verbeteringen in de stal.  

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.