Katja in ademnood, net als 15 miljoen varkens in de vee-industrie

Katja Schuurman in ademnood
Katja Schuurman krijgt CO2 toegediend in het tv-programma Katja's Bodyscan

Gisteren was op tv te zien hoe met koolzuurgas bij Katja Schuurman een enorme paniekaanval werd opgewekt. “Dat is echt alsof je ging stikken”. Dagelijks worden meer dan 50.000 varkens in Nederland op deze inhumane wijze verdoofd voor de slacht. 

Koolzuurgas (CO2) zorgt voor ademnood en doodsangst

In het tv-programma Katja’s Bodyscan was gisteren te zien hoe (een zeer moedige) Katja Schuurman probeerde haar angsten te overwinnen. Haar grootste angst is te sterven door ademnood. Deze (doods)angst werd door een wetenschapper opgewekt door koolzuurgas toe te dienen. Katja: “Dat is echt een angstig gevoel. Ze zeggen wel eens dat de verstikkingsdood een mooie dood is, maar daar geloof ik eigenlijk helemaal niks van. Want ik… het is gewoon echt paniek.”

Meest gebruikte verdovingsmethode bij varkens

Bij Katja ging het om een zeer heftig, eenmalig experiment, maar in slachterijen worden circa 15 miljoen varkens per jaar in bedwelmingskamers met koolzuurgas verdoofd. In hogere gasconcentraties en langduriger. Door de angst om te stikken en de pijn van het gas in de longen raken de varkens in de overvolle afgesloten ruimte vaak in blinde paniek voordat ze bewusteloos neervallen.

Humanere slachtmethoden

Varkens in Nood pleit al jaren voor humanere slachtmethoden en openheid over hoe dieren aan hun einde komen. Camera’s in slachterijen zouden verplicht moeten zijn om misstanden te stoppen en externe controle mogelijk te maken. CO2 bedwelming is inhumaan, wreed en in strijd met de wet.

Deel dit artikel