Klacht ingediend tegen slachterij VION: het vervolg

Varkenstransport

Bijna 30.000 mensen hebben de petitie ondertekend om VION zo ver te krijgen om de beelden van de verdoving van varkens met CO2 te laten zien. Omdat er volgens ons sprake is van misleiding in de huidige video van VION hebben we een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC). De zitting heeft ondertussen plaatsgevonden.

Op de website van VION staat een video waarin het bedrijf het slachtproces van varkens laat zien. Het meest essentiële onderdeel van de slacht, de verdoving met CO2, wordt niet getoond. Tijdens de verdoving gillen en krijsen de varkens, happen ze naar adem en rollen ze van ellende om. VION is van mening dat ze niets verborgen houden. Hun voice over geeft immers uitleg over de verdoving, dus dat is dan toch meer dan genoeg? Varkens in Nood beargumenteerde tijdens de zitting bij de RCC dat een voice over toch iets anders is dan beelden van krijsende varkens die voor hun leven vechten. VION vindt ook dat er geen sprake is van reclame. Daar stellen wij tegenover dat voor de Nederlandse Reclame Code (NRC) reclame veel meer kan zijn dan tv-spotjes. Ook een bedrijfsfilm is reclame.

Beperkte groep of breed publiek

VION is ook van mening dat de video alleen bedoeld is voor een beperkte groep, met name bedrijven. Dat argument was eenvoudig te weerleggen omdat notabene hun advocaat in zijn betoog schreef dat de video bedoeld is voor een zo breed mogelijk publiek. De video begint zelfs heel klassiek met een huisvrouw die vlees uitzoekt in de supermarkt.

Sterke zaak

Varkens in Nood meent een sterke zaak te hebben, ondanks het feit dat VION een peperdure advocaat heeft ingeschakeld. Het meest verrassende was dat deze advocaat ons op vrij agressieve toon verweet dat onze beelden van de verdoving geen recht doen aan de manier waarop VION werkt. Het eenvoudige antwoord: laat dan maar zien hoe VION varkens verdooft. Dat is nu precies de reden van onze klacht.

Deel dit artikel