Klokkenluiders slachterijen gezocht

Varkensslachterij

Er is grote ophef ontstaan over de mishandeling van varkens in een Belgische slachterij. De Nederlandse vleessector spreekt sussende woorden: zoiets zou in Nederland nooit gebeuren. Gelet op alle schandalen in de vleessector lijkt dit onwaarschijnlijk. Daarom roepen wij mensen die werken in een slachthuis of daar gewerkt hebben op om misstanden bij ons te melden.

Misstanden

Uit interne rapporten van de NVWA uit 2006 blijkt dat dierenartsen en keurmeesters bij het werk in slachterijen geïntimideerd worden en dat rapporten bij het ministerie in de doofpot gaan. Hierdoor blijven misstanden onopgemerkt. Uit een openbaar rapport van de NVWA blijkt dat anno 2016 zeker 4% van de varkens en runderen niet volgens de regels geslacht worden. Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar. 

Beloning

Klokkenluiders die (anoniem) hun verhaal willen doen of beeldmateriaal van de misstanden willen delen, kunnen indien gewenst een passende beloning krijgen. Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag best wat tegenover staan. Om de beloning te financieren zal een crowdfunding campagne worden gestart.

De noodzaak van klokkenluiders

Overheden in België en Nederland verzuimen al vele jaren om goed te controleren, en dat is ernstig want de risico’s op dierenleed en voor de volksgezondheid zijn groot. Dus dan maar via klokkenluiders. Daar hebben we overigens goede ervaringen mee. Dankzij klokkenluider, ex-keurmeester Anton Breunis, zijn er nieuwe richtlijnen waardoor honderden miljoenen kippen per jaar 'humaner' geslacht worden.

Melding doen

Ben je een (oud)werknemer of betrokkene van een slachterij en wil je melding doen van misstanden bij varkens, herkauwers of pluimvee, dan kun je contact met ons opnemen via info@varkensinnood.nl of kan je ons tijdens kantooruren bellen op 020 – 6177757. Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)