Krijgen we nu eindelijk een dierwaardige veehouderij?

Krijgen we nu eindelijk een dierwaardige veehouderij?
In een dierwaardige veehouderij krijgen moedervarkens de ruimte om voor hun biggen te zorgen.

Maandag 4 maart wordt een belangrijke dag voor varkens in Nederland. Dan debatteert de Tweede Kamer over de ‘dierwaardige’ veehouderij. Dat zou betekenen dat varkens hun staartjes mogen houden, kunnen wroeten en dat moedervarkens de ruimte krijgen om voor hun biggen te zorgen. Volgende week krijgen onze politici de kans om dit waar te maken. Wij roepen hen op om goed te luisteren naar hun kiezers; volgens onderzoek van Kieskompas is er onder Nederlandse stemmers een grote meerderheid vóór een dierwaardige veehouderij.

Wat is dierwaardig?

In een dierwaardige veehouderij krijgen dieren voldoende ruimte om natuurlijke gedrag te vertonen. Hiervoor moet de huisvesting worden aangepast aan de behoeften van het dier, en dus niet andersom. Op dit moment is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld om dieren aan te passen aan hun onderkomen. Zo zijn de huidige varkensstallen veel te klein voor het natuurlijk gedrag van een varken.

Voor varkens is het belangrijk om te wroeten en te snuffelen. Ook willen moedervarkens dolgraag een nest maken voor hun biggen. Al deze activiteiten zijn onmogelijk in de stallen van de huidige vee-industrie.

Nederlanders kiezen voor dierwaardig

De veehouderij moet in zijn geheel ‘dierwaardig’ worden. Dit is in al 2021 besloten door een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Maar – mede door de enorme lobby van de vee-industrie – is dit nog steeds niet het geval. En dat terwijl het overgrote deel van de Nederlandse bevolking juist vóór een dierwaardige veehouderij is.

Volgens het onderzoek van Kieskompas wil maar liefst 85% van de kiezers een dierwaardige veehouderij. Een duidelijk signaal dus dat het klaar moet zijn met het opsluiten en verminken van dieren. Ook onder stemmers op de VVD (86%), PVV (72%) en NSC (87%) bestaat hiervoor enorme steun. Deze partijen kunnen een meerderheid vormen vóór een dierwaardige veehouderij, en zijn dus van groot belang.

Help mee!

De lobby van de vee-industrie draait op volle toeren, hoog tijd dus dat de partijen luisteren naar hun kiezers. Roep hen op om te stemmen voor een dierwaardige veehouderij. Deel onze oproep op Facebook, Instagram of X!

Deel dit artikel
Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.