KRO-NCRV houdt zich op de vlakte over boer David

Zeugbiggen

Omroep KRO-NCRV blijft weigeren om inhoudelijk te reageren op de onrust die is ontstaan rond de deelname van boer David aan Boer zoekt Vrouw. Ons verzoek om antwoord op de vraag of het kies is een platform te geven aan een man die een varkensfabriek wil beginnen in Roemenië – met alle ellende van dien – leverde weinig meer op dan de opmerking dat ‘iedere boer zijn eigen verhaal heeft’.

Twee weken geleden, na de introductie-uitzending van het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw, zette Varkens in Nood een publiekscampagne op touw. Reden: de deelname van boer David, die een primitief ex-staatsbedrijf wil ombouwen tot megastal voor tienduizenden varkens. ,,Nieuw dak erop, nieuwe muren, beetje ventilatie, en klaar ben je,” vertelde hij Yvon. Wat ons in het verkeerde keelgat schoot, want varkens hebben veel meer nodig dan dat.

Als de serie in januari op tv komt, zien we hoe het hem vergaat in Roemenië. Zowel op zakelijk als op liefdesgebied.

De ‘liefdesbrief’ die we opstelden om David van gedachten te doen veranderen, werd door bijna 4.000 mensen gedownload. De makers van het programma gaven echter niet thuis op inhoudelijke vragen van journalisten. Als antwoord op een brief die we vervolgens stuurden, schrijft de KRO-NCRV nu: ,,Iedere boer heeft zijn eigen verhaal. Een verhaal over wie hij is, wat hij voelt, wat hem bezighoudt en wat hij meemaakt. Een uniek verhaal dat verteld mag worden.”  

Jammer

De omroep stelt verder dat David heeft kennisgenomen van de opmerkingen. ,,Als de serie in januari op tv komt, zien we hoe het hem vergaat in Roemenië. Zowel op zakelijk als op liefdesgebied.”

Uiteraard vinden we het jammer dat de KRO-NCRV niet zijn licht wil laten schijnen over de hoofdzaak: moet een omroep, en dan met name een publieke, niet wat kritischer zijn in de keuze van kandidaten, als het waarschijnlijk is dat het werk van een kandidaat dierenleed veroorzaakt? Wordt in januari vervolgd…

Deel dit artikel