Minister wil einde aan CO2-bedwelming

Varken in slachthuis
Iedereen is het erover eens dat CO2-bedwelming een bron van pijn en angst is voor de varkens. Toch worden plannen om met deze methode te stoppen steeds uitgesteld. Foto: Varkens in Nood

Slachthuizen moeten stoppen met het bedwelmen van varkens met CO2. Dit heeft landbouwminister Staghouwer aangekondigd. Hij vindt CO2-bedwelming “niet diervriendelijk” en zet zich daarom in voor een geleidelijke afschaffing. Het is de hoogste tijd dat er een einde komt aan deze gruwelijke praktijk. 

Pijnlijke ademnood

Varkens worden in het slachthuis bedwelmd zodat ze bewusteloos zijn als ze in hun hals worden gestoken. De meeste grote slachthuizen gebruiken hiervoor CO2-bedwelming. De varkens raken buiten bewustzijn door het inademen van een hoge concentratie CO2.

CO2-bedwelming is een ware marteling voor de varkens. Het gas is bijzonder pijnlijk om in te ademen. Bovendien geeft het de varkens het gevoel dat ze langzaam stikken. Pas na een halve minuut van gillen en wanhopige pogingen tot ontsnappen raken de varkens buiten bewustzijn.

Jarenlange discussie

Minister Staghouwer is niet de eerste minister die zegt CO2-bedwelming te willen verbieden. Het gebruik van CO2 in slachthuizen staat al jaren ter discussie. Iedereen is het erover eens dat CO2-bedwelming een bron van pijn en angst is voor de varkens. Toch worden plannen om met deze methode te stoppen steeds uitgesteld.

Massale slacht is het probleem

Varkens kunnen ook bedwelmd worden met een elektrische schok door de hersenen. Deze methode werkt meteen en is vrijwel pijnloos – zolang er zorgvuldig gewerkt wordt. Helaas hebben de grote slachthuizen, waar duizenden varkens per dag gedood worden, daar geen tijd voor.

In de slachthuizen waar wel elektrisch bedwelmd wordt, krijgen de varkens automatisch een schok in een grote machine, waar ze één voor één ingedreven worden. Op deze manier wordt er tijd bespaard, maar is het alsnog enorm stressvol voor de varkens, die het liefst in een groep blijven.  

Het kan ook anders

Zolang varkens op grote schaal geslacht worden, is er geen 'diervriendelijk' alternatief voor CO2-bedwelming. Moeten we daarom maar doorgaan met varkens gillend van paniek de dood in te jagen? We kunnen er ook voor kiezen om het hele systeem te veranderen. Als er geen duizenden varkens per dag gedood worden, is er meer tijd om de bedwelming van ieder dier zorgvuldig uit te voeren.

Een écht diervriendelijke oplossing ligt natuurlijk voor de hand: varkens helemaal niet meer slachten.

Op de hoogte blijven van onze campagnes voor de varkens? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.