Minister, zet NU deze drie stappen tegen Afrikaanse varkenspest!

Varkens in een moderne stal
Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest worden mogelijk honderdduizenden varkens afgemaakt.

Voor de elf miljoen varkens in de Nederlandse varkenshouderij dreigt een enorm gevaar: Afrikaanse varkenspest. Met deze drie stappen kan minister Staghouwer het massaal afmaken van varkens voorkomen.

Bij uitbraak worden mogelijk honderdduizenden varkens afgemaakt

Afrikaanse varkenspest is een voor varkens zeer besmettelijke virusziekte waar geen vaccin tegen bestaat. Als de ziekte in Nederland uitbreekt, moeten er mogelijk honderdduizenden varkens worden gedood. De overheid moet nu actie ondernemen om dit te voorkomen!

Stap 1. Minder varkens en minder bedrijven

Het aantal dieren in de veehouderij moet al omlaag vanwege de stikstofcrisis én de klimaatcrisis. Voor deze grote verandering worden nu plannen gemaakt. Wij willen dat ook het risico op dierziekten in deze plannen wordt meegenomen. Dat betekent: veel minder varkens per bedrijf. Maar ook: verlaag het aantal varkensbedrijven en zorg dat ze verder uit elkaar komen te staan.

Stap 2. Stop internationale veetransporten van en naar gebieden met Afrikaanse varkenspest

Elke dag rijden Nederlandse veetransporten van en naar gebieden waar Afrikaanse varkenspest heerst. Dit vergroot het risico op een uitbraak in Nederland; de vrachtwagens en chauffeurs nemen het virus makkelijk mee terug. Deze internationale veetransporten moeten per direct stoppen.

Stap 3. Preventief fokverbod

In Nederland onderzoekt de ‘deskundigengroep dierziekten’ regelmatig hoe groot de kans is op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Als die kans hoog of zeer hoog is, dan willen wij dat de minister een preventief fokverbod instelt. Dit betekent dat varkenshouders vanaf dat moment geen nieuwe varkens meer mogen fokken. Met die maatregel kan het aantal dodelijke slachtoffers bij een uitbraak aanzienlijk worden verlaagd.

Minister, kies voor de varkens

Wij vragen de minister stevig op te treden om de mogelijke ruiming van honderdduizenden besmette en gezonde varkens te voorkomen. Wil jij dat ook? Teken de brandbrief! Door jouw handtekening wordt onze oproep nog krachtiger.

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.