Opnieuw schokkend beeldmateriaal uit Duitse varkensstallen

Schokkend Duitse varkensstallen

Voor de tweede keer in korte tijd is Duitsland opgeschrikt door onthutsend beeldmateriaal uit varkensstallen die eigendom zijn van Duitse politici. Dit keer was het dierenwelzijnsorganisatie PETA die de geheime opnames maakte en naar buiten bracht.

Eigenaren zijn Franz-Josef Holzenkamp en Josef Rief, die naast hun agrarische werkzaamheden ook lid zijn van de Duitse Tweede Kamer. Bovendien duikt wéér de naam op van Johannes Röring, voorzitter van de commissie varkensvlees en Tweede Kamer-lid. De activisten van ARIWA, die twee weken geleden hun schokkende beeldmateriaal naar buiten brachten, waren ook al bij hem op ‘bezoek’ geweest.

PETA maakte de recente opnames openbaar in samenwerking met krant Der Spiegel. Tegelijkertijd heeft de organisatie een klacht ingediend bij de rechter, vanwege een overtreding van de dierenbeschermingswet. 

,,De varkens op ons bedrijf worden op een fatsoenlijke manier gehouden."

Problemen

De boeren hebben de video’s vooraf ontvangen, zodat ze er hun mening over konden geven. Johannes Röring en Josef Rief meldden desgevraagd er volgens hen weinig aan de hand is. Röring: ,,Wij hebben de beelden samen met onze dierenarts beoordeeld. Volgens ons worden de varkens op ons bedrijf op een fatsoenlijke manier gehouden." Holzenkamp geeft toe dat hij problemen heeft met gewrichtsontstekingen en staartbijten, en zegt te proberen het welzijn van de dieren te verbeteren.

Nederland

In Nederland zijn dit soort grove misstanden ook wel eens op camera vastgeleged, bijvoorbeeld door actiegroep Ongehoord. Dit leidde tot aardig wat ophef, maar niet tot vervolging of strengere regelgeving. 

Invloed

Wil je laten zien dat je het welzijn van varkens belangrijk vindt, en zo je invloed als consument laten gelden? Teken dan hier tegen varkensfabrieken! 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)