Oproep aan Van Dam: verbied onverdoofd castreren

16 september 2016
Castreren van biggen

Varkens in Nood zorgde er in 2012 voor dat Nederlandse supermarkten alleen nog varkensvlees verkopen van beren die niet gecastreerd zijn. Tot die tijd werden alle mannetjesbiggen ‘ontmand’; meestal zonder verdoving. Dat zo’n ingreep pijnlijk is, behoeft geen betoog.

Natuurlijk zijn we blij dat naar schatting 60 tot 70% van de 12 miljoen mannetjesvarkens die Nederland jaarlijks hun thuis noemen, deze pijnlijke ingreep nu bespaard blijft. De andere 30 tot 40% - pakweg de helft van de dieren die bestemd zijn voor de export – verdient echter dezelfde behandeling. Zij worden namelijk nog steeds onverdoofd gecastreerd, omdat producenten bang zijn dat sommige kopers zullen afhaken vanwege het (nauwelijks aanwezige en goed te behandelen) risico op berengeur.

Pijnbehandeling

In Duitsland wordt castreren zonder verdoving vanaf 2019 wettelijk verboden. Reden genoeg voor ons om een brief te sturen naar staatssecretaris Martijn van Dam, waarin we hem vragen om dat voorbeeld te volgen. Als een algeheel verbod op castreren voorlopig een brug te ver is, moeten verdoving en effectieve pijnbehandeling bovendien verplicht zijn. Wij kijken uit naar zijn antwoord!

Lees hier de brief aan Van Dam

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)