Supermarkten houden verminken biggen in stand

staart couperen
Een prijsverhoging van een slechts 10 cent voor een ons varkensvlees, kan biggetjes een hoop pijn en ellende besparen.

Bij de productie van goedkoop vlees voor supermarkten wordt van alle biggetjes op gruwelijke wijze hun staartje afgebrand. De ellendige leefomstandigheden in de vleesindustrie veroorzaken veel stress onder de varkens. Vanuit frustratie gaan ze in elkaars staart bijten. Om staartbijten te voorkomen, worden de krulstaarten afgebrand. Als supermarkten meer geld zouden betalen aan varkenshouders, dan kunnen zij hun stallen diervriendelijker inrichten – dat is de enige échte oplossing tegen staartbijten.

Staart afbranden is schijnoplossing

Het is afschuwelijk maar waar: varkens raken in hun kale, krappe hokken zo gefrustreerd dat ze in elkaars staarten bijten. Zo reageren ze de eindeloze stress van een leven in de vleesindustrie op elkaar af. Om dit te voorkomen worden hun staarten afgebrand. Zonder enige vorm van verdoving worden jonge biggetjes verminkt. Deze wrede praktijk komt voor in de meeste varkensstallen. Het is de omgekeerde wereld – niet de stallen worden aangepast aan het welzijn van de varkens, maar de varkens worden aangepast aan de ongeschikte stallen.

Dierenwelzijn kost geld

De enige manier om staartbijten te voorkomen, is het verbeteren van de stallen. Varkens hebben ruimte en frisse lucht nodig, strooisel om in te wroeten en genoeg voerbakken zodat er geen ruzie ontstaat over voedsel. Met dit soort aanpassingen verdwijnen de oorzaken van staartbijten. Dan is de pijnlijke amputatie van biggenstaarten niet meer nodig. Maar deze aanpassingen aan varkensstallen kosten geld. En dáár loopt het nu vast: boeren kunnen deze investering niet opbrengen omdat supermarkten varkensvlees zo goedkoop mogelijk willen verkopen.

Supermarkten hebben de macht

Door varkensboeren zo weinig mogelijk te betalen, houden supermarkten dierenleed in stand. Het kan ook anders. Een prijsverhoging van een slechts 10 cent voor een ons varkensvlees, geeft boeren genoeg financiële ruimte om hun stallen te verbeteren. Dan kunnen varkens niet alleen hun staart behouden, maar hebben ze ook nog eens een fijner leven! 

Wil jij ook dat er snel een einde komt aan het afbranden van biggenstaartjes? Koop dan geen varkensvlees met minder dan twee sterren van het Beter Leven keurmerk; dan weet je zeker dat het varken een staart had. Je kunt natuurlijk ook helemaal geen vlees kopen, dat werkt nog beter!

Wil je meer doen voor de varkens? Steun onze campagnes zodat wij kunnen blijven opkomen voor de varkens in de intensieve varkenshouderij.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.