Vegavlees megaduur

Klimaatmars
Klimaatmars 2015

Er is iets raars aan de hand in de supermarkten. Vleesvervangers zijn minstens twee keer zo duur als echt vlees. En dat terwijl er voor vegavlees helemaal geen dieren vetgemest en geslacht hoeven te worden. Hoe is dat mogelijk?

Varkens in Nood vergeleek de prijzen van vijf soorten vlees en hun vegetarische tegenhangers en kwam tot de volgende conclusies:

  • Vegetarisch gehakt is gemiddeld twee keer zo duur als vleesgehakt
  • Vegetarische hamburgers zijn gemiddeld tweeënhalf keer zo duur als vleeshamburgers
  • Vegetarische 'kip'-nuggets zijn gemiddeld meer dan drie keer zo duur als 'echte' kipnuggets
  • Vegetarische rookworst is gemiddeld bijna tweeënhalf keer zo duur als gewone rookworst
  • Vegetarische shoarma is gemiddeld twee keer zo duur als vleesshoarma
Vegavlees

Kiloknallers

Het supermarktschap ligt vol met kiloknallers en spotgoedkope vleespakketten. Kipnuggets kosten gemiddeld nog geen vier euro per kilo, terwijl de vega optie voor ruim 12 euro de kilo wordt verkocht. Op deze manier komt de verkoop van plantaardige alternatieven natuurlijk moeilijk van de grond. Vlees is veel te goedkoop geworden. Een eerlijke prijs voor varkensvlees, waarin de milieukosten worden meegenomen, ligt ruim vijftig procent boven de huidige prijs.

Wereld op z’n kop

Waarom moeten bewuste eters zoveel meer betalen als zij een broodje vegetarische worst willen nuttigen? Het zou juist andersom moeten zijn: de vervuiler betaalt. Plantaardig eten is diervriendelijk en bovendien veel beter voor het klimaat.

Afspraken maken

Supermarkten snoepen elkaars klanten af door te stunten met goedkoop vlees. Ze hebben maling aan de impact op het klimaat en het dierenleed. Varkens in Nood wil dat de supers juist met elkaar samenwerken om dit stuntvlees uit de schappen te verbannen. Alleen dan kan de consument een goede afweging maken tussen vlees met een keurmerk of een optie met vegavlees.

Wat kun jij doen

De verantwoordelijkheid voor een kleinere en gezonde vleesindustrie ligt niet alleen bij de supermarkten maar ook bij jou. Hier zijn enkele tips:

  • Kom in actie en loop mee met de Klimaatmars op 10 maart in Amsterdam. Neem vrienden en familie mee en sluit je aan bij een groeiende beweging voor een betere wereld! Wij verzamelen samen met onze collega's van Stichting Dier&Recht om 13.00 uur voor Café Zwart op Dam 15
  • Denk twee keer na als je iets lekkers zoekt voor bij de aardappelen, pasta of rijst met groenten. Vermijd die kiloknallers en geef het goede voorbeeld!
  • Stem met je hart op de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Grijp je kans en kies voor een dier- en klimaatvriendelijke partij!
Deel dit artikel