Vlees van de allerzieligste varkens

Barbecue

Je bent vegetariër of veganist en wordt uitgenodigd voor een barbecue. Wat doe je dan? Breng je je eigen eten mee, zodat je niet hoeft te leven op stokbroodjes met pindasaus en een verloren aardappel, of blijf je weg?

Verbrand vlees

Je kunt er in de zomer niet omheen. Op warme dagen kringelen de rookwolken boven de schuttingen uit en bereikt de geur van verbrand vlees geregeld je neus. Als de temperatuur boven de 25°C uitkomt slaan mensen massaal aan het barbecueën. Als we spreken over een daling in de Nederlandse varkensvleesconsumptie, geldt dat zeker niet voor de zomermaanden. Vele barbecues worden vol gelegd met dierenleed, waar niet bij stilgestaan wordt op een zwoele zomeravond.  

Speciaal voor de BBQ

Supermarkten stunten met worstjes, spiesjes, en spareribs, in verschillende marinades en formaten. Geen van deze ‘speciaal voor de BBQ’ producten is biologisch en het gros heeft niet eens één ster van het Beter Leven keurmerk. Het vlees dat Nederlanders in de zomer in groten getale nuttigen is afkomstig van de allerzieligste varkens van ons land. Van varkens die hun korte leven doorbrengen in een donkere stal, op een kale betonnen vloer, waar zij geen enkel moment natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Het vlees van deze varkens belandt vervolgens op de borden van vrolijk lachende mensen, die in hun tuin genieten van vrienden en de zon. Als de varkens zouden beseffen waarvoor zij dienen, zou hun leven nog miserabeler zijn.

Zomerperikelen

Als vegetariër of veganist werk je hier natuurlijk niet aan mee, maar word je soms toch geconfronteerd met de BBQ-cultuur. Wat doe je als je wordt uitgenodigd voor een verbrand vleesfestijn? Je kunt ervoor kiezen om zelf je eten mee te nemen en dit – zonder er te veel aandacht op te vestigen – op te eten, je kunt de discussie aangaan met jouw vleesetende vrienden en familie over de herkomst van het vlees, of je neemt de heerlijkste zelfgemaakte vegaburgers mee en laat iedereen proeven wat ze missen. Maar hoe dan ook word je geconfronteerd met de hoeveelheid dode dieren die samen met veel saus in de monden verdwijnt. Als jouw avond te veel beïnvloed wordt door de aanblik van al dat vlees en je niet meer kunt genieten, is het misschien maar beter om weg te blijven. Om in je eigen tuin te genieten van jouw privé-barbecue, met de heerlijkste falafelballetjes en een scala aan groenten.

Deel dit artikel